A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Erdogan a pápának: senki sem várhatja el, hogy csendben tűrjük a gázai erőszakot


Szégyenteljesnek nevezte Recep Tayyip Erdogan török elnök a nemzetközi közösség hallgatását a Gázai övezet izraeli támadásai kapcsán Ferenc pápával folytatott csütörtöki telefonos egyeztetése során.

Erdogan a hívás során mészárlásnak nevezte a Gázai övezet elleni izraeli támadásokat, és hangsúlyozta: minden országnak fel kell emelnie a hangját a régióban kialakult humanitárius válság miatt - áll a török elnöki hivatal közleményében.

"Tartós béke csak akkor jöhet létre a térségben, amikor megalakul egy független, szuverén és földrajzilag is egységes palesztin állam az 1967-es határok között Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal" - hangsúlyozta a török elnök.

A török elnök csütörtökön az elnöki palotában mondott beszédében barbarizmusnak nevezte a Gázai övezet ellen indított izraeli műveletet, amely szerinte túlmegy az önvédelmen. Emellett a török elnök arról beszélt, hogy szerinte a nyugati országok azért nem ragaszkodnak a nemzetközi jog betartásához a gázai támadásokkal kapcsolatban, mert "a kiontott vér muszlimok vére".

A török elnök azzal vádolta meg a nyugati országokat, hogy feltétel nélkül támogatják az izraeli offenzívát - ahelyett, hogy önmérsékletre szólítanának fel.

"Senki sem várhatja el Törökországtól, hogy csendben tűrje a gázai erőszakot"

- szögezte le, hozzátéve, hogy országa Egyiptommal együtt fokozza erőfeszítéseit a humanitárius segélyszállítmányok Gázába juttatása érdekében. "Minek kell még történnie Gázában, hogy a Nyugat tűzszünetre szólítson fel?" - kérdezte a török államfő.

Erdogan szerdán "emberiesség ellen elkövetett, előre eltervezett bűntettek" elkövetésével vádolta meg Izraelt, a Hamászt pedig "felszabadító szervezetnek" nevezte, amely a földje és állampolgárai védelméért harcol.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések