A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyre több német és szlovák nyugdíjas költözik Magyarországra


Soha nem vásárolt még olyan sok külföldi Magyarországon ingatlant, mint most.

A lakáspiaci forgalom ugyan 14 százalékkal esett tavaly, a külföldi vásárlók száma még soha nem volt ennyire nagy – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com számaiból. Az egy év alatt eladott 138 ezer ingatlanból 8 ezret vettek meg külföldiek, ez utóbbi szám 10 százalékkal haladja meg az eddigi, 2018-as rekordot.

Annak, hogy egyre több külföldi vesz itt lakást, több oka is van: a forint gyengült, ezért a külföldiek számára olcsóbb lett az ingatlanvásárlás, de az is fontos szempont, hogy egyre több a német nyugdíjas, aki a Balaton környékén keres ingatlant, illetve Szlovákiából is sokan szeretnének a határ környékén letelepedni.

A KSH legfrissebb adatai szerint leginkább a németek pörgették meg a forgalmat, ők több mint 2 ezer lakás vásároltak, főként a Balaton mellett.

Második helyet a Szlovákiából érkező vevők szerezték meg 1000 darabnál több ingatlannal, akik a határhoz közeli térségben szereztek lakásokat. A szlovák vásárlók között döntő többségben vannak a nyugdíjasok, a lakásvásárlók kétharmada 65 év feletti volt 2022-ben.

A harmadik helyen a kínaiak állnak, akik 814 lakóingatlant vettek tavaly. A kínai vevők több mint 90 százaléka már évek óta Budapesten vásárol ingatlant, ez tavaly sem változott.

Az ingatlan.com idei adatai szerint szintén Németországból érdeklődtek a legtöbben az eladó lakóingatlanok iránt. Balogh László szerint még egy érdekes csoport jelent meg a vevőjelöltek között: régóta Nagy-Britanniában élő magyarok, akik vagy otthonteremtési, vagy befektetési céllal szeretnének lakást vásárolni Magyarországon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések