A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Borrell felszólította Izraelt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot

Josep Borrell, az EU diplomáciai vezetője emlékeztette Izraelt arra, hogy az eszkalálódó palesztin-izraeli szembenállásban az önvédelem megszervezésekor tiszteletben kell tartani a nemzetközi humanitárius jog elveit.

"Emlékeztetek mindenkit a nemzetközi humanitárius jog elveinek tiszteletben tartására. Izraelnek természetesen joga van az önvédelemhez, de ezt a nemzetközi humanitárius jog elveivel összhangban kell megtenni"

- mondta egy ománi sajtótájékoztatón, ahol Borrell az Öböl-menti Együttműködési Tanács és az EU külügyminisztereinek közös ülésén vett részt.

Azt is mondta, hogy a palesztin-izraeli problémára minél hamarabb politikai megoldást kell találni, "hogy a jövőben elkerüljük az erőszak újabb fordulóját".

Október 7-én reggel Izrael példátlan rakétatámadásnak volt kitéve a Gázai övezetből. Emellett a Hamász harcosai tömeges rakétatámadások után beszivárogtak a dél-izraeli határ menti területekre.

A palesztin Hamász mozgalom katonai szárnya meghirdette az Al-Aksza áradat hadműveletet Izrael ellen. Az Izraeli Védelmi Erők bejelentették a Vas-kardok hadművelet megindítását a Hamász ellen a Gázai övezetben. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a nemzethez intézett beszédében kijelentette, hogy az ország háborúban áll, és közölte, hogy elrendelte a tartalékosok széles körű mozgósítását. Az izraeli hadsereg átfésüli a lakott területeket.

Közben az izraeliek a Gázai övezetben teljes blokádot rendeltek el. Az izraeli biztonsági kabinet már vasárnap este döntött arról, hogy leállítja az áram, az üzemanyag és az áruk bevitelét a palesztin területre, ráadásul a vizet is elzárták.

Az ENSZ szerint az izraeli tisztviselők retorikája erőszakra buzdít

Az Izrael és Gáza között zajló konfliktusban a politikusok retorikája feszültséget és erőszakot szít, miközben az államoknak kötelességük tiltani a háborús propagandát és a diszkrimináció támogatását - mondta Ravina Shamdasani, az OHCHR szóvivője egy genfi tájékoztatón, amikor az izraeli politikusok kijelentéseiről kérdezték.

Gallant izraeli védelmi miniszter korábban a tájékoztatón bejelentette a Gázai övezet teljes blokádját és "emberszerű állatoknak" nevezte az ellenzékieket, Jiszráel Katz izraeli energiaügyi miniszter viszont azt mondta, hogy utasítást adott az enklávé vízellátásának azonnali elzárására. Robert Wood, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövet-helyettese a Hamászt tette felelőssé azért, hogy Izrael teljes blokádot rendelt el a Gázai övezet ellen. Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt is mondta, hogy "rommá fogjuk változtatni azokat a városokat, ahol a Hamász működik".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések