A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kennedy bejelentette, hogy függetlenként indul az elnöki posztért


Robert Francis Kennedy Junior hétfőn bejelentette, hogy befejezi Joe Biden hivatalban lévő amerikai elnökkel szembeni versenyt a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, és kilép a pártból, hogy 2024-ben függetlenként induljon.

A pennsylvaniai Philadelphiában tartott beszédében Kennedy kijelentette, hogy “független a két politikai párttól és az azokat uraló korrupt érdekektől, valamint a harag és düh, a korrupció és a hazugság egész manipulált rendszerétől, amely a kormánytisztviselőket vállalati főnökeik rabszolgáivá tette”.

Kennedy áprilisban indította el az előválasztási kihívását Biden ellen, de azóta azzal vádolta a pártot, hogy a hivatalban lévő elnök javára változtatta meg a szabályokat, és panaszkodott, hogy Biden nem biztosít neki titkosszolgálati védelmet. Apját, Robert F. Kennedy szenátort 1968-ban meggyilkolták, miközben az elnökválasztáson indult. Nagybátyját, John F. Kennedy elnököt 1963-ban gyilkolták meg.

Az Egyesült Államok “a düh fortyogó üstjének tetején ül” – mondta a philadelphiai beszédében, és úgy jellemezte az amerikaiakat, mint akik “dühösek, mert egy önelégült elit, amely a maga javára manipulálta a rendszert, elhagyta, becsapta és lebecsülte őket”.

“KÉT PÁRT HELYETT EGY EGYPÁRTI, EGY KÉTARCÚ SZÖRNYETEG VAN, AMELY HANGOSAN CIVAKODIK ÖNMAGÁVAL, MIKÖZBEN A SZAKADÉK SZÉLÉN TÁNTOROG. ENNEK A SZAKADÉKNAK AZ ALJÁN PEDIG AZ ORSZÁGUNK PUSZTULÁSA ÁLL” – TETTE HOZZÁ.

“Fájdalmasnak” nevezte, hogy feladja a pártot, amelynek felépítésében apja, nagybátyja, nagyapja és mindkét dédapja segített, de ahhoz a kockázathoz hasonlította, amelyet az ország alapítói vállaltak 1776-ban, amikor fellázadtak a brit korona ellen.

Kennedy Junoir négy testvére azonban bírálta bátyjuk cselekedeteit, “mélyen elszomorítónak” nevezve bejelentését, és elítélve a jelöltségét, amely “veszélyes az országra nézve”.

“Bobby talán ugyanazt a nevet viseli, mint apánk, de nem ugyanazokat az értékeket, látásmódot vagy ítélőképességet” – mondta testvére, Kerry Kennedy az X-en (korábban Twitter). A bejegyzést Rory Kennedy, Joe Kennedy III volt kongresszusi képviselő és Kathleen Kennedy Townsend is aláírta.

Rob Reiner hollywoodi rendező, aki szókimondó demokrata, szintén elítélte Kennedy Junior bejelentését, mint “a gazdag republikánusok veszélyes és cinikus lépését, hogy [a korábbi elnök, Donald] Trumpot visszahelyezzék” a Fehér Házba. “Beszéltem Bobbyval, és elmondtam neki, hogy amit tesz, az tönkreteheti az amerikai demokráciát. Őt ez nem érdekelte” – tette hozzá Reiner.

A Rasmussen Reports szeptemberi felmérése szerint a demokraták 25 százaléka támogatná Kennedyt az előválasztásokon, de 33 százalék szavazna rá, ha függetlenként indulna.

Harmadik párti jelölt még soha nem nyert az amerikai elnökválasztást. Theodore Roosevelt volt elnök járt a legközelebb ehhez 1912-ben, amikor progresszívként indult a hivatalban lévő republikánus Wiliam H. Taft ellen. Ez lehetővé tette Woodrow Wilson számára, hogy elsöprő győzelmet arasson az elektori kollégiumban, és 1860 óta ő lett az első demokrata, aki megnyerte a Fehér Házat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések