A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Békebeli mákos csiga: így lesz tökéletes a kelt tészta


A mákos sütemények kedvelői imádni fogják a házi készítésű, foszlós csigát, ami nem fojtós, és minden falatjába bőségesen jut töltelék.


A házi készítésű péksütinek nincs párja! A mákos csiga méltó vetélytársa a kakaós, a diós vagy a fahéjas édességnek. Jót tesz a tésztának, ha a lisztet átszitálod, és a pihentetés is kulcsfontosságú. Ha sütés közben a csigákat meglocsolod vaníliás tejjel, még puhábbak lesznek. A mákot ízlés szerint gazdagíthatod mazsolával, citrom- vagy narancshéjjal is.

Hozzávalók

A tésztához
👉 50 dkg liszt
👉 10 dkg vaj
👉 3 dl tej
👉 1 teáskanál cukor
👉 3.5 dkg élesztő
👉 1 db tojás
👉 1 csipet só
👉 1 teáskanál cukor az élesztőhöz

A töltelékhez
👉 20 dkg darált mák
👉 12 dkg cukor
👉 1 dl tej
👉 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Az élesztőt morzsold langyos tejbe, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd állni öt-tíz percig, amíg habos lesz.

A lisztet szitáld egy nagy tálba, majd add hozzá a maradék cukrot, az olvasztott vajat, a tojást, a sót és az élesztős tejet. Gyúrd össze, akkor jó, ha a tészta sima és rugalmas. Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni meleg helyen addig, amíg a duplájára nő. Ez körülbelül 45-60 perc.

Közben a töltelékhez a tejet forrald fel, keverd hozzá a mákot, a cukrot és a vaníliás cukrot.

Nyújtsd a megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra. Kend meg a mákos töltelékkel, és tekerd fel. Vágd fel ujjnyi vastagságúra, majd a tekercseket rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe. Takard le a csigákat újra, és hagyd pihenni még 20 percig.

Közben melegítsd elő a sütőt, és süsd 180 fokon 25-30 perc alatt szép aranybarnára. Porcukorral megszórva kínáld.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések