A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ország legerősebb szuperszámítógépének hője fűti a debreceni uszodát


A Komondor, amelyik az ország legerősebb szuperszámítógépe, a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán működik. Ennek hulladékhőjével fűtik a jövőben a debreceni sportuszodát – jelentette be Debrecen polgármestere a helyszínen sajtótájékoztatón csütörtökön.

A polgármester a 21. század egyik legnagyobb kihívásának a tiszta energia hosszú távú biztosítását nevezte. Ezt szolgálja a Komondor szuperszámítógépet működtető Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a Debreceni Egyetem, az önkormányzat és a helyi sportcentrum együttműködése. Ennek eredményeként az országban egyedülálló módon a számítógép hulladékhőjével fűtik a sportuszodát.

Így tud fűteni a Komondor

Papp László azt mondta, négy hónap alatt elkészül az a 380 méter hosszú csővezeték a hozzá kapcsolódó vezérlő egységekkel. Ezen keresztül eljuthat a hulladékhő az uszodába. Jelezte ugyanakkor, hogy a városi távhőhálózatról sem kapcsolják le az uszodát, így szükség esetén azt kiegészítő fűtésként tudják használni.

Hozzátette: az idei fűtési szezon második felétől 2025. december 31-ig pilotprojektként működik a rendszer, térítésmentesen kapják a számítógép hulladékhőjét, a továbbiakról pedig a KIFÜ-vel egyeztetnek.

Innovatív

Bács Zoltán, a DE kancellárja innovatív megoldásnak nevezte az eljárást. Így egyrészt a szuperszámítógép hulladékhőjét tudják hasznos hőként felhasználni, másrészt – miután a hőt elvezetik –  nem kell külön energiát felhasználni a számítógép visszahűtésére.

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum NKft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: évente 160 millió forintba kerül a sportuszoda energiaellátása. Ennek 30 százalékát tudja biztosítani a Komondor szuperszámítógép jelenlegi kihasználtsága mellett. Amint utóbbi eléri kapacitása teljes hasznosítását, az uszoda teljes energiaigényét biztosítani tudta – tette hozzá. Megjegyezve, hogy az összeköttetést biztosító beruházást mintegy százmillió forint saját és önkormányzati forrásból valósítják meg.

Mi az a Komondor?

A Komondor a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 2023 januárjában átadott szuperszámítógépe, amely a Debreceni Egyetemen található. Teljesítménye mintegy 6 petaflops, ezzel Magyarország legnagyobb számítási teljesítményű számítógépe, és elkészültekor a világ 199. legnagyobb teljesítményű számítógépe volt.

Az internetre 100 Gbit/s sávszélességgel kapcsolódik, melyhez a KIFÜ biztosítja az infrastruktúrát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések