A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Fehér Ház reméli, hogy az Izraelnek szánt segélycsomagba Ukrajna is bekerülhet

A Fehér Ház vezető tisztségviselői fontolgatják, hogy az Izraelnek szánt sürgősségi segélycsomagba több Ukrajna-finanszírozást is belefoglaljanak-e – jelentette több hírügynökség.

Az egyik munkatárs szerint a lépés arra kényszerítené a “szélsőjobboldali” törvényhozókat, hogy engedélyezzenek további támogatást Kijevnek.

Bár Joe Biden elnök már bejelentette, hogy a palesztin fegyveresek hétvégi, meglepetésszerű támadása után “úton van” a katonai segítség Izraelnek, a Fehér Ház jelezte, hogy hamarosan a Kongresszustól is további segélyek jóváhagyását kéri a zsidó állam számára.

Mindkét párt törvényhozói és magas rangú kormányzati tisztviselők utaltak arra, hogy a segélycsomag tartalmazhat Ukrajnának szánt rendelkezéseket is – közölték meg nem nevezett források hétfőn a Washington Post, az NBC News és más orgánumoknak.

Bár még nem született végleges döntés, egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő azt mondta a Postnak, hogy a lépés bölcs lenne, mert “megakasztja a szélsőjobboldalt”

– utalva azokra a republikánusokra, akik hangosan támogatják Izraelt, de szkeptikusak az Ukrajnának nyújtott további segélyekkel szemben.

A Fehér Ház szóvivője, John Kirby eközben nem volt hajlandó megmondani, hogy a két segélycsomagot összekapcsolják-e, csak annyit mondott: “Mindkettőt fontosnak tartjuk”.

Bár a segélyekről szóló vita valószínűleg vitatható lesz, a Pentagon biztosított, hogy minden amerikai partner számára bőven van fegyver. Egy hétfői háttér-tájékoztató során egy magas rangú védelmi tisztviselő azt mondta az újságíróknak, hogy Washington “továbbra is támogatni tudja mind Ukrajnát, mind Izraelt, és fenntartja saját globális készenlétét”, megjegyezve, hogy az USA képes volt teljesíteni “minden olyan kérést, amelyet izraeli partnereik tettek”.

Izrael az amerikai külföldi segélyek legnagyobb kedvezményezettjei közé tartozik, csak 2022-ben mintegy 3,3 milliárd dollárnyi amerikai támogatást vett fel – az amerikai kormányzati statisztikák szerint a korábbi évekhez hasonló összeget.

Az Oroszországgal fennálló konfliktus 2022 februári eszkalálódása óta Ukrajna is a fő kedvezményezettek közé került, a Fehér Ház 47 külön folyósításon keresztül legalább 45 milliárd dollár közvetlen katonai támogatást hagyott jóvá.

Mind a republikánusok, mind a demokraták nagyrészt támogatásukról biztosították Izraelt a szombat hajnali halálos Hamász-támadás után, amely az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kemény megtorlását és a Gázai övezet elleni intenzív bombázó hadjáratot váltott ki. A konfliktusban eddig több mint 1500 ember vesztette életét mindkét oldalon, miközben a palesztin harcosok állítása szerint több mint 100 izraeli és külföldi túszt ejtettek foglyul rajtaütéseik során.

Izraeliek és palesztinok ezrei hagyták el otthonaikat az erőszakos fellángolás miatt, míg az IDF 300 ezer tartalékost hívott be, mivel mozgósít egy nagyobb konfliktusra készülve. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a támadás kibontakozásakor kijelentette, hogy országa “hadiállapotban” van, és hétfőn azt mondta, hogy a katonai válaszlépés “még csak most kezdődik”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések