Hirdessen itt

A cseh fegyveripar is nagy nyereségese a háborúnak – rekord évet zártak


A cseh fegyver- és lőszergyártó cégek kivitele 2022-ben 30 milliárd koronára (480 milliárd forint) emelkedett, ami a duplája a 2021-es eredménynek – mutatott rá a Seznam.cz hírportál keddi összeállításában Jirí Hynek, a védelmi és biztonsági ipari cégeket tömörítő szövetség (AOBP) elnöke. A kivitel 45 százaléka Ukrajnába irányult – tette hozzá Hynek.


A legfőbb kiviteli cikket a tüzérségi lövedékek tették ki, ez képezte az Ukrajnába szállított lőszerek 70 százalékát – pontosított az AOPB elnöke.

„Ilyen mennyiségű lőszert a cseh fegyvergyárak semmiképpen nem képesek gyorsan előállítani. Ez azt jelenti, hogy a fegyvergyárak tavaly megszabadultak a több éven át felhalmozott tartalékaiktól” – mondta korábban Jirí Hynek a Právo című lapnak nyilatkozva.

Az Ukrajnába irányuló teljes cseh fegyverkivitel értéke 2022-ben 12,8 milliárd koronára rúgott – derül ki a Seznam.cz anyagából.

Csehországban a sajtóban megjelent értesülések szerint öt nagyobb fegyvergyártó cégcsoport van, amely termékeit állami engedély alapján szállíthatja csak külföldre. A cseh ipari és kereskedelmi minisztérium az orosz-ukrán konfliktus, tehát 2022 februárja óta összesen mintegy 90 milliárd korona értékben adott ki engedélyt fegyverexportra.

A döntően lőszereket, tüzérségi lövedékeket gyártó, régebbi harckocsikat modernizáló STV Group adózás előtti bevételei 2022-ben 8,4 milliárd koronára nőttek a 2021-es 1,4 milliárdról. A cégcsoport nettó nyeresége megtízszereződött: 220 millió koronáról 2,2 milliárd koronára.

A CSG Holding, amely kiemelten korszerűsített szovjet harckocsikkal, rakétavetőkkel, ütegekkel kereskedik, 14,4 milliárd koronáról egy év alatt 25 milliárd koronára növelte bevételeit. A nettó nyereség 222 millió koronáról 1,6 milliárd koronára emelkedett.

A Právo szerint tavaly a magyar-cseh tulajdonban lévő Aero Vodochody repülőgépgyár is talpra állt. A 2021-ben félmilliárdos veszteséggel működő cég tavaly 5,3 milliárd koronás bevételt könyvelt el, s adózás utáni nyeresége 192 millió koronát tett ki. A Hernádi Zsolt magyar milliárdos többségi tulajdonában élő Aero Vodochody korszerűsített Albatros L-39NG gyakorlórepülőgépeiből a vietnami és a magyar hadsereg is rendelt – írta a lap.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések