A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

115 ezren szavaztak a kommunisták alternatív oktatási népszavazásán


Száztizenötezer szavazatot gyűjtöttek be a diákaktivisták az aHanggal együtt szervezett, javarészt mikroadományokból, összesen 25 millió forintból lebonyolított alternatív népszavazásukon. November 17-én hat városban demonstrációkkal folytatnák küzdelmüket az oktatás reformjáért.


Kedden számolt be az Egységes Diákfront (EDF) és az aHang az általuk szervezett alternatív oktatási népszavazás eredményeiről. Bejelentették, hogy a más néven csak 7IGEN-es népszavazás kérdéseit 114 941-en válaszolták meg. Jelen esetben csak szimbolikus akcióról van szó, a korábban benyújtott népszavazási kezdeményezést ugyanis a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította.

A kampányt jellemzően 3-5 ezer forintos mikroadományokból, összesen 25 millió forintból bonyolították le. 100 sátorban gyűjtötték személyesen a szavazatokat, de online, ügyfélkapun keresztül is lehetett szavazni. A 7 kérdés mindegyikére 95 százalék fölötti arányban érkeztek az „igen” szavazatok.

Személyesen a legtöbben Budapesten szavaztak, vidéken Szegeden, ahol 2561-en szavaztak a gyűjtősátraknál. Az EDF aktivistái szerint alapvetően rendben zajlott a szavazás, csak Vácon akadt kisebb probléma, ahol aktivistáiktól ellopták a sátrukat.

Diákok és tanárok még júniusban nyújtották be az oktatásról szóló népszavazási kezdeményezést. Az NVI akkor egyik kérdést sem hitelesítette, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pedig mindegyik kérdést különböző indokkal dobta vissza. Egyes kérdéseket nem találtak elég egyértelműnek, más esetekben meg túl bonyolultnak ítélték a megfogalmazásukat.

A saját maguk által lebonyolított szavazáson ezért végül egyszerűbben fogalmazták meg a kérdéseket, illetve állításokat és követeléseket:

- A magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást.

- Széleskörű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett!

- Az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló Oktatási Minisztériumot!

- A magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében!

- Állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát!

- Az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába!

- Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések