A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij: Trump hallgat a béketervéről, miközben ukránok halnak meg


Ha Donald Trump volt amerikai elnök valóban úgy véli, hogy az ukrajnai válság 24 órán belüli megoldásának állítólagos terve megvalósítható, akkor azt be kellene mutatnia a világnak, ahelyett, hogy hagyja, hogy az ellenségeskedés ukrán életek árán folytatódjon – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök. 

Trump többször is azt állította, hogy képes lenne gyorsan megoldani a konfliktust egy “tisztességes alku” megkötésével. Azt mondta, hogy megközelítése során mind Oroszországra, mind Ukrajnára nyomást gyakorolna, hogy engedményeket tegyen. 

Zelenszkijt erről az elképzelésről Wolf Blitzer, a CNN műsorvezetője kérdezte egy keddi interjú során.

“HA VAN ILYEN TERVE, MIÉRT FÉL ÉS VÁR?” – KÉRDEZTE UKRÁNUL, MIELŐTT ANGOLRA VÁLTOTT. “HA VAN VALAMI OKOS ÖTLETE, MEGOSZTHATNÁ VELÜNK”.

“Nyilvánosan megoszthatná az ötletét most, nem vesztegetné az időt, nem veszítené el az embereket, és azt mondhatná: “Az én képletem az, hogy megállítsam a háborút, megállítsam ezt az egész tragédiát és megállítsam az orosz agressziót”” – folytatta az ukrán elnök.

Zelenszkij világossá tette, hogy elutasítana minden olyan Trump-tervet, amely Ukrajna területi engedményeivel járna, vagy amely nem azzal végződne, hogy az orosz csapatokat kiszorítják “a mi földünkről”.

“EGYÉBKÉNT NEM A BÉKE GLOBÁLIS ESZMÉJÉT MUTATJA BE. TEHÁT [HA] AZ AZ ELKÉPZELÉS AZ, HOGYAN VEGYÜK EL A TERÜLETÜNK EGY RÉSZÉT, ÉS ADJUK ODA PUTYINNAK, AKKOR EZ NEM A BÉKEFORMULA”.

Zelenszkij felvetette, hogy lehet, hogy nem maga Trump fogalmazta meg a tervét. Arra sürgette az Egyesült Államokat, hogy országként gondolják át, mit “adnának Putyinnak a területeikből” cserébe azért, hogy Oroszország ne használjon atomfegyvereket.

Moszkva az ukrajnai konfliktust az Oroszország elleni nyugati proxy-háború részének tekinti. Az orosz elnök nyilvános beszédeiben kijelentette, hogy kormánya nem habozna bevetni az arzenáljában lévő összes fegyvert, összhangban a nemzet katonai doktrínájával.

A dokumentum szerint a nukleáris opciót olyan esetekre tartják fenn, amikor Oroszország léte forog kockán. Putyin kijelentette, hogy szerinte az ukrajnai konfliktus jelentette kockázatok meg sem közelítik ezt a küszöböt.

Zelenszkij hétfőn érkezett az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen az ENSZ Közgyűlésén és találkozzon magas rangú amerikai tisztviselőkkel. Megpróbálja meggyőzni őket, hogy tartsák fenn a katonai támogatások áramlását országa felé, és a Pentagon készleteiből korszerűbb fegyvereket biztosítsanak.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések