A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Závecz: Óriási lendületet vett a Mi Hazánk


Május óta valamelyest kisebb lett (32-ről 30%-ra esett) a Fidesz tábora, a Mi Hazánk és a Kutyapárt lettek az idei nyár nagy győztesei – derül ki a Závecz pártpreferenciákról szóló kutatásából. 

A kutatás alapján a DK továbbra is a legerősebb ellenzéki párt, nyár óta nem változott a támogatottsága, 13%-on állnak. Május óta erősödött a Mi Hazánk 6-ról 7%-ra, így már ők a harmadik legnépszerűbb párt.

Mellettük a Momentum támogatottsága stagnál, a Kétfarkú Kutyapárt viszont a tavalyi választások óta először kapott 4%-os támogatottságot.

3%-on áll a Jobbik és az MSZP is, 2%-os az LMP, a Párbeszéd pedig 1%-on. A parlamenten kívüli pártok közül ebben a hónapban is elérte az 1%-ot a Mindenki Magyarországa Néppárt.

A kutatás alapján a biztos pártválasztók 46%-a szavazna a Fideszre, a DK-nak 19%-os a tábora. Megalakulása óta legjobb eredményét érte el a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt is, előbbi 10%-ig jutott, a Kétfarkú Kutyapárt pedig 5%-ig. A Momentum a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók 6%-ára számíthatna, az MSZP és a Jobbik 4-4%-ra.


A Fidesz visszaesése összhangban van azzal, hogy májusban 64% gondolta úgy, hogy hazánkban rossz irányba mennek a dolgok, a szeptemberi felmérés szerint ez már 67%. Az országban zajló folyamatokat pozitívan értékelők aránya 29%-ról 27%-ra csökkent.

A nyárhoz hasonlóan a Fidesz táborán belüliek háromnegyede optimistán látja a hazai történéseket, egyötöde viszont pesszimistán.

Az ellenzéki pártok támogatói között 92%-ról 97%-ra emelkedett a hazai helyzetet negatívan értékelők aránya. A pártnélküliek között 75%-ról 77%-ra emelkedett a pesszimisták aránya.

A fiatalok 8, a középkorúak 7, az idősek 5%-a támogatja a Mi Hazánkat. A párt hívei eléggé aktívak, alig maradnak le a Fidesz és a DK-szavazók biztos választási részvételt ígérő kétharmadától, 61%-uk állítja biztosra, hogy elmenne szavazni. A Kutyapárt támogatói alapvetően nagyvárosiakból állnak össze, a budapestiek 7, a megyeszékhelyen élők 6%-a szavazna rájuk, a falvakban ez 2%. A részvételi hajlandósága a párt támogatóinak 48%.


Hasonló eredményekre jutott augusztusi kutatásánál a Republikon is: a kutatóintézet szerint augusztusban tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg az ellenzéki térfélen a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt növelni tudta a szavazótáborát júliushoz képest.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések