A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Washingtonnak kémkedhetett az eltűnt kínai külügyminiszter


Európától az Egyesült Államokon át Oroszországig jelenleg a világ hírszerző szolgálatai azzal vannak elfoglalva, hogy minden lehetséges információt összegyűjtsenek a kínai külügyminiszter hirtelen leváltásával kapcsolatban egy olyan ügyben, amelynek számos következménye van.

Több nyugati hírszerző szolgálat most már meg van győződve arról, hogy az orosz hírszerzés közölte Hszi Csin-ping adminisztrációjával, hogy Kína külügyminisztere, Csin Kang áll az Egyesült Államok számára folytatott kémkedési művelet középpontjában − írja az Intelligence Online című, hírszerzési ügyekre specializálódott lap.

Csin több mint egy hónapja tűnt el, és július 25-én váltotta le elődje, Vang Ji. Bár a hatóságok azt állították, hogy beteg, eltűnésével kapcsolatban találgatások keringenek. Úgy tudni, hogy a Phoenix TV egyik kínai sztárműsorvezetője kompromittálta őt, aki szintén eltűnt.

Peking jelenleg egy „észszerű” nyilvános narratívát készít elő Csin eltűnésének magyarázatára, amelyet várhatóan hamarosan nyilvánosságra hoz. Jó oka van annak, hogy ekkora figyelmet szentel az ügynek: Csin nem akármilyen kormánytag. Hszi személyesen is támogatta a ranglétrán való felemelkedésében az elmúlt évtizedben, például amikor 2021 és 2022 között az Egyesült Államok nagykövetévé, majd 2022 végétől júliusig külügyminiszterré nevezték ki.

Csin eltűnése óta Kína, a Nyugat és szövetségeseik titkosszolgálatai több vonalon dolgoznak azon, hogy kiderítsék az igazságot a helyzetéről. Az első hírek arról, hogy Csin eltávolításának oka hazaárulás, júliusban Tajvanról érkeztek. Magas rangú tajvani források megerősítették,

a Kínai Kommunista Párt (KKP) azt gyanítja, hogy a volt miniszter stratégiai információkat továbbított Washingtonba.


A politbüróhoz közel álló szárazföldi kínai források szerint a KKP hivatala valóban vizsgálja Csin ügyét, és azt, hogy milyen információkat adhatott át külföldi szervezeteknek.

Pekinget különösen a nők iránti gyengéje érdekli, amely tulajdonsága miatt az amerikai szolgálatokkal szemben is kompromittálhatóvá vált.

Tajpej úgy tudja, hogy a KKP legalább két szeretőjét vette célkeresztbe, egyet az Egyesült Államokban, egyet pedig az Egyesült Királyságban.

Washington és London is összekapcsolja Csin elítélését egy folyamatban lévő vizsgálattal, amely a Rakéta Erőkön, a Népi Felszabadítási Párt katonai nukleáris és stratégiai egységén belüli állítólagos kémhálózatot vizsgálja, különös tekintettel Li Jucsao parancsnokra, valamint jelenlegi és korábbi helyettesére, Csang Csen-zongra és Liu Kuang-binra. Csin egyik szeretőjének kapcsolata is összeköttetésben áll a Rocket Force egyik magas rangú tisztjével. Július 28-án a South China Morning Post megerősítette, hogy a tisztek ellen a KKP Központi Katonai Bizottságának egyik részlege által vezetett korrupcióellenes vizsgálatot folytatnak.

Órákkal azután, hogy Kína legfelsőbb törvényhozása a múlt héten rendkívüli ülést hívott össze Csin Kang külügyminiszter leváltására, az 57 éves férfi fotói és a rá vonatkozó információk elkezdtek eltűnni korábbi minisztériumi honlapjáról − írja a Reuters hírügynökség.

Bár néhány nap múlva újra megjelent néhány információ, Csin nem szerepel a honlapon a volt miniszterek listáján, és még napokig az interneten a nevére való keresés csupán azt dobta ki, hogy: "Sajnálom, Csin Kang nem található".

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések