A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukránok bejelentették: elkezdtük a harmadik világháborút


Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője azt állította, hogy a harmadik világháború már zajlik, mivel a Moszkva-Kijev konfliktus messze a térségen túli országokat is magával ránt. 

Olekszij Danyilov kedden a kijevi biztonsági fórumon felszólalva úgy érvelt, hogy a NATO-nak szüksége van Ukrajnára mint tagra, mivel a globális zavargások folytatódni fognak.

“Meg fogjuk erősíteni a szövetséget” – hangsúlyozta.

“Ha valaki azt hiszi, hogy a harmadik világháború még nem kezdődött el, az hatalmas tévedés. Már elkezdődött. Egy ideje már egy hibrid időszakban zajlott, és most aktív szakaszba lépett” – mondta.

A színpadon David Petraeus volt CIA-igazgató mellett ülve Danilov azt mondta, hogy “ha valaki azt hiszi, hogy ez [az ukrajnai konfliktus] a Kijev és Moszkva közötti elszámolásról szól, akkor az nagy tévedés. A dolgok ennél sokkal bonyolultabbak”.

Petraeus kiemelte az orosz-ukrán konfliktus méreteit is, mondván: “A második világháború óta nem láttam ehhez foghatót” – mondta.

“Az oroszok nem különösebben lenyűgözőek a tudás vagy a harctéri teljesítmény szempontjából, de egy meglehetősen kiemelkedő védelmi rendszert hoztak létre, és elég nehéz ezt átütni” – állította.

Kedden az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Ukrajna az ellentámadás három hónapja alatt mintegy 66 ezer katonát és 7600 nehézfegyverzetet veszített, miközben nem sikerült jelentős eredményt elérnie. Kijev eddig több kisebb falu elfoglalását jelentette be, de ezek bizonyos távolságra vannak az orosz fő védelmi vonalaktól. Vlagyimir Putyin orosz elnök a hét elején az ukrán ellentámadásról szólva ragaszkodott ahhoz, hogy az “nem megrekedt, hanem kudarcot vallott”.

Moszkva hónapok óta azt hangoztatja, hogy az ukrajnai harcok “proxy-háború”, amelyet az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei folytatnak Oroszország ellen. Figyelmeztetett, hogy a kijevi csapatok fegyverrel való ellátása és kiképzése, valamint a hírszerzési információk megosztása azt jelenti, hogy a nyugati nemzetek már de facto részesei a konfliktusnak.

Oroszország, amely a NATO-t ellenséges blokknak tekinti, és határozottan ellenzi annak keleti terjeszkedését, Kijevnek az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez való csatlakozási törekvéseit is kiemelte az ukrajnai katonai művelet 2022. februári megindításának fő okai közül.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések