Sokan küzdenek ízületi gyulladással. Ilyenkor az ízületek duzzadttá válnak, begyulladnak, merevek lesznek és a fájdalom is gyakran megjelenik. Nem feltétlenül kell azonban gyógyszereket szedni erre a problémára, hiszen sok természetes táplálék és kiegészítő is létezik, amelyek nagyon hasznosak lehetnek az ízületek számára.
Az egyik ilyen táplálék az olajos hal. Az olajos hal omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ha hetente egy-két alkalommal olajos halat fogyasztunk, akkor ezzel az ízületek egészségét támogatjuk, hiszen csökken a gyulladás, illetve megtámogatjuk az ízületi folyadék termelődését, ami kenőanyagként szolgál az ízületek számára és ezzel a reggeli ízületi merevség problémája is megszűnhet. Halak, amelyek sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak: lazac, makréla, szardella, szardínia, hering. Az olajos halak kiváló forrásai a D-vitaminnak is. Amennyiben ennek a vitaminnak alacsony a szintje, akkor megnövekszik az ízületi gyulladás progressziójának a kockázata.
A kurkuma kiváló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, nagyon hasznos természetes gyógyszer azok számára, akik ízületi gyulladásban szenvednek. A bioaktív hatóanyaga a kurkumin. Esténként egy kellemes italt is elfogyaszthatunk, hogy másnap örömteli legyen a mozgás. Melegítsünk meg egy pohár tejet, adjunk hozzá egy csipet kurkumát és egy teáskanál mézet.
A gyömbérről kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Hasonló a hatása, mint az ibuprofennek, aktív összetevője a gingerol. Készíthetünk belőle teát. Hozzáadhatjuk turmixitalokhoz, levesekhez, süteményekhez és kekszekhez, de a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk.
Az édes és lédús ananász szintén gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Csökkenti a duzzanatot az olyan gyulladásos állapotokban, mint az ízületi gyulladás és a köszvény. Ez a hatása a bromelainnak, egy kéntartalmú enzimnek köszönhető. A bromelain nemcsak gyulladást csökkent, hanem kiemelkedő szerepe van az izom- és porcjavításban is. Sok C-vitamint, mangánt és rezet is tartalmaz, amelyek szintén támogatják az ízületi egészséget.
A kelkáposzta a keresztesvirágú zöldségcsalád tagja, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fitonutriensekkel. C-vitamint, mangánt, béta-karotint, kalciumot, rezet és zsírsavakat is tartalmaz, amelyek mindegyike támogatja az izmok, az ízületek és a csontok egészségét. Az egyik ilyen fitonutriens a glükozinolát, amely szintén gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések