Hirdessen itt

Szijjártót szlovák kollégája sms-ben arra kérte, hogy "viselkedjen rendesen"


A kormány ezentúl is folytatni fogja a felvidéki magyarság támogatása szempontjából kulcsfontosságú programjait a Szövetség nevű szlovákiai magyar párt kérésére, de ezek sikeréhez fontos a parlamenti képviselet megléte is, ezért lényeges az is, hogy minden magyar elmenjen szavazni hétvégén - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a szlovákiai Borsiban. 

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Szövetség elnökével, Forró Krisztiánnal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy helyi partnereivel áttekintették a kétoldalú kapcsolatrendszer és a felvidéki magyarság helyzetét, a közelgő szlovákiai parlamenti választás előtti állapotokat.

"Ma a Szövetség elnökségének javaslatára abban állapodtunk meg, hogy folytatjuk a felvidéki magyar közösség támogatása szempontjából kulcsfontosságú programjainkat. Hogy ezek sikeresek legyenek, ahhoz pedig nagy segítséget jelentene az, ha maga a Szövetség is sikeres lenne" - hangsúlyozta.

"Mindannyian tudjuk, akik politikával foglalkozunk, hogy parlamenti képviselet nélkül nagyon nehéz eredményeket elérni. Azt is jól tudjuk, hogy a felvidéki magyarság érdekérvényesítése és a számunkra fontos programok megvalósítása akkor reális, hogy ha a Szövetségnek erős képviselete lesz Szlovákia nemzeti tanácsában" - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy

előző nap szlovák kollégája sms-ben arra kérte, hogy "viselkedjen rendesen",

így ezt tiszteletben tartva felszólított minden felvidéki magyart, hogy szombaton vegyen részt a választáson, és éljen azzal a lehetőséggel, hogy egységes magyar pártra is lehet szavazni.

"Amennyiben ez az egységes magyar párt kellő támogatást kap a magyar emberektől, akkor a magyar képviselet vissza tud térni a szlovákiai nemzeti tanácsba" - emelte ki.

Leszögezte, hogy Magyarországnak érdeke a jó kétoldalú együttműködés, amelyben a felvidéki magyarság fontos összekötő kapocs és erőforrás.

"Minél erősebb ez az erőforrás, magyarul, ha van parlamenti képviselete, annál nagyobb hozzájárulást is tud adni a magyar-szlovák kapcsolatok fejlesztéséhez"

- vélekedett.

"Hosszú évekig küzdöttünk a Felvidéken is a szétszabdaltsággal, amelynek politikai lenyomata is volt több párt képében. Mára azonban sikerült elérnünk azt, hogy a magyarok, a magyar erő, az egy pártban koncentrálódik" - jelentette ki, köszönetét fejezve ki ezért a részt vevő politikusoknak. 

Szijjártó Péter megállapította, hogy az elmúlt években kiváló eredményeket sikerült elérni, és a szavai szerint ebben a felvidéki magyarság, s annak az anyaországgal fenntartott szoros kapcsolata főszerepet játszott. 

"Ezért arról szeretném önöket biztosítani, hogy az anyaország, mint eddig is, a jövőben is minden létező támogatást megad ahhoz, hogy a felvidéki magyar közösség sikeres közösség legyen, s így hozzá tudjon járulni a közösen íródó szlovák-magyar sikertörténethez" - jelentette ki.

Az eredményeket ismertetve emlékeztetett a kifejezetten a felvidéki magyarság kérésére néhány évvel ezelőtt megindított gazdaságfejlesztési programra, amelynek a fő célja az Észak-Magyarország és Dél-Szlovákia közötti gazdasági szövetek egyre sűrűbbre szövése volt.

Ennek keretében csaknem négyezer vállalatot támogattak összesen 43 milliárd forint értékben, aminek nyomán 82 milliárd forintnyi beruházás jött létre a térségben - tájékoztatott.

A miniszter közös sikernek nevezte azt is, hogy 2010 óta tizenhat új határátkelőhely nyílt a két ország között, és délután átadják immár a harmincnyolcadikat is, a munka azonban nem áll meg, még ebben az évben negyvenre fog nőni számuk.

Aláhúzta, hogy

a kormány támogatásával harminc új óvoda és bölcsőde épült a Felvidéken, 162-t pedig felújítottak, és 115 templom felújításához is hozzájárultak.

"Negyvenezer gyermeknek adtunk oktatási-, nevelési támogatást, hiszen jól tudjuk, hogy anyanyelvünk és a közösség megmaradása elsősorban a gyermekeken múlik" - mutatott rá.

Végül közölte, hogy hazánknak Szlovákia a harmadik legfőbb kereskedelmi partnere, a két ország közös határa 654 kilométer hosszú, ráadásul van egy még fontosabb ok a minél jobb viszonyra törekvésnek, mégpedig a csaknem félmilliós magyar kisebbség.

"Mondhatnám azt is, hogy van kis híján félmillió okunk arra, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok folyamatos fejlesztésén dolgozzunk" - összegzett.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések