Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Sűrű, fahéjas körtelekvár télire: vaníliarúd is fő mellette


A körtéből is mennyei lekvárt készíthetsz: mutatjuk hozzá a legfinomabb receptet.


A körtelekvár izgalmas, változatos édesség, ami nagyon jól fog esni friss kenyérre kenve vagy sütik töltelékeként. A lelkét az egész vaníliarúd és a fahéj adja. A lekvárfőzés valójában nem is olyan bonyolult, de néhány szabályt tarts hozzá észben: ezekről ebben a cikkben olvashatsz.

Hozzávalók 5 decihez

👉 1 kg körte
👉 40 dkg cukor
👉 1 fahéjrúd
👉 1 vaníliarúd
👉 0.5 citrom
👉 5 dkg pektin a sűrítéshez (szükség szerint)

Elkészítés:

A körtét hámozd meg, a magházát vájd ki, a gyümölcsöt kockázd fel. Tedd egy lábosba. Add  hozzá a cukrot, a fél citrom levét, a kettéhasított vaníliarudat - a kikapart magjaival együtt - és a fahéjrudat. Közepes lángon kezdd el főzni. Nagyjából 15-20 perc kell neki. Az állaga a gyümölcs nedvességtartalmától függ: ha túl hígnak találod, főzd még tovább, ha ez sem segít, a végén adj hozzá egy kevés pektint.

Amikor kész, halászd ki belőle a fahéjat és a vaníliát. A lekvárt töltsd sterilizált üvegbe, csavard rá a tetejét, és állítsd fejre öt percre. Így az üvegen vákuum képződik. Utána tedd száraz dunsztba, és ebben hagyd kihűlni egy-két nap alatt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések