A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Puha babka diós, csokis töltelékkel: még finomabb, mint a hagyományos kalács


Az édes diós-csokis babka hasonlít a megszokott kalácshoz, csak kicsit más a formázása, a tetejére pedig fényes cukorszirup kerül.


A puha diós-csokis babka lengyel recept szerint készülő foszlós és ellenállhatatlan édesség. Klasszikus kelt tésztából készül, ebbe kerül a gazdag töltelék. Bár a tésztát többször is kell keleszteni, amíg pihen, mást is csinálhatsz, így összességében nincs sok munka vele.

Hozzávalók 1 darabhoz

A tésztához:
👉 25 dkg liszt
👉 5 dkg cukor
👉 3 dkg vaj
👉 2.5 dkg élesztő
👉 1.5 dkg tej
👉 1 tojás
👉 1 csipet só

A töltelékhez:
👉 10 dkg étcsoki
👉 8 dkg vaj
👉 5 dkg dió
👉 5 dkg cukor
👉 1 teáskanál fajéj

A cukorsziruphoz:
👉 5 dkg cukor
👉 0.5 dl víz

Elkészítés:

A tésztához a tejet langyosítsd meg. Adj hozzá egy evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. A vajat olvaszd fel, és hagyd kihűlni. Közben a lisztet szitáld egy tálba, és sózd meg. Add hozzá először a maradék cukrot és a tojást, utána az élesztős tejet, és kezdd el összegyűrni. Amikor már egynemű, csorgasd hozzá fokozatosan a vajat is. Dolgozd jól össze, és letakarva keleszd a duplájára egy óra alatt.

A töltelékhez való csokit gőz fölött olvaszd össze a vajjal, a cukorral és a fahéjjal. A diót vágd durvára. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd kör alakúra. Kend meg a csokikrémmel, és szórd meg a dióval. Tekerd fel, mint a bejglit, hosszában vágd két csíkra, és ezeket fond össze. Így lesz szép mintája. A kapott kalácsot tedd egy kenyérsütő formába vagy egy tepsibe, takard le, és keleszd újabb húsz percet. Ezután told 160 fokos sütőbe nagyjából fél órára.

Amíg sül, a cukorból és a vízből főzz szirupot. Még melegen kend meg vele a babkát. Hagyd legalább langyosra hűlni, és csak utána fogyaszd.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések