A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Osztrák külügyminiszter: Az EU nem kezelheti prioritásként Ukrajna csatlakozását


„Ez geostratégiai katasztrófa lenne” – figyelmeztetett Alexander Schallenberg. 

A Politico podcast-műsorában beszélt arról Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter, hogy bár szerinte Ukrajna és a szomszédos Moldova az „európai családba” tartozik, az EU-nak ettől függetlenül alaposan át kell gondolnia bővítési politikáját.

Az nem lehet, hogy Ukrajna a gyorsított pályán (érkezik az EU-ba) a többi ország pedig az út szélén várakozik. Ez geostratégiai katasztrófa lenne” – húzta alá az osztrák politikus, aki itt a nyugat-balkáni országokról szólt elsősorban.

George Orwell „Állatfarm” című disztópikus regényére utalva Schallenberg hangsúlyozta, hogy az EU-nak el kell kerülnie egy olyan rendszert, amelyben egyes országok „egyenlőbbek, mint mások”.

Az osztrák miniszter megjegyezte, hogy az EU mintegy 20 évvel ezelőtt tagságot ígért a nyugat-balkáni országoknak, de ezt az ígéretet nem tartotta be.

"Nem várhatunk. Mert ha várunk, elveszíthetjük ezeket a régiókat. Megint elveszíthetjük Ukrajnát… és a Nyugat-Balkánt” – figyelmeztetett Schallenberg.

Hozzátette, hogy ha az EU nem tudja bizonyítani hitelességét a saját szomszédságában, akkor globálisan sem lesz képes jelentős szerepet játszani.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések