A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lengyelországban bezárták az ukrán menekültek legnagyobb befogadó központját


A héten váratlanul bezárták az ukránok legnagyobb lengyelországi menekültközpontját – jelentette pénteken a Financial Times a regionális hatóságok döntésére hivatkozva. A lépés miatt több száz embert kellett hirtelen áttelepíteni – írta a lap.


A létesítmény egy korábbi kiállítási helyszínen működött Nadarzyn faluban, a Mazóvia régióban, a lengyel fővárostól, Varsótól délnyugatra. A Lengyelországba irányuló ukrán menekültáradat csúcspontján mintegy 9000 embernek adott otthont a lap szerint. A lakók száma 2022 tavaszán mintegy 300 menekültre csökkent, mivel az embereket más létesítményekbe helyezték át. Ennek ellenére a létesítmény továbbra is a legnagyobb maradt Lengyelországban a befogadóhelyek számát tekintve.

A regionális hatóságok azt állították, hogy a központot mindig is ideiglenesnek szánták. A létesítményt azért zárták be, mert “az Ukrajnából Mazóviába érkező menekültek száma elhanyagolható” – magyarázta Dagmara Zalewska szóvivő.

A helyi jótékonysági szervezetek a Financial Timesnak elmondták, hogy a bezárás mind őket, mind a központ lakóit váratlanul érte.

“Néhány embernek még arra sem volt esélye, hogy összepakolja az összes holmiját. Adtak nekik néhány zacskó élelmiszert, és ennyi volt” – mondta a lapnak Alina Oniszczuk, egy másik varsói menekültközpont segítője.

Zalewska szerint a lépés része a “teljes menekültsegélyezési rendszer országos szintű átszervezésének”. Hozzátette, hogy sok ukrán azóta munkát és lakóhelyet talált Lengyelországban vagy más uniós országokban, vagy egyszerűen úgy döntött, hogy visszatér Ukrajnába.

Lengyelország a Moszkva és Kijev közötti konfliktus elől menekülő ukránok egyik fő célpontja. Az ENSZ adatai szerint 2023 tavaszán több mint 1,5 millió regisztrált ukrán menekült maradt az országban.

A helyzet aggodalmat keltett a lengyel hatóságok körében, akik szigorították az ukrán menekültekre vonatkozó szabályokat. Márciusban már csak 120 napig élhettek ingyenesen ideiglenes szálláson attól a pillanattól kezdve, hogy megérkeztek az országba. Ezt követően elvárták tőlük, hogy fedezzék megélhetési költségeik 50%-át, de legfeljebb napi 9 dollárt. Májusban ezt az arányt 75%-ra, illetve 13 dollárra emelték.

Márciusban a lengyel média arról számolt be, hogy a tisztviselők azt tervezik, hogy visszaszerzik az ukrán menekülteknek helytelenül kiutalt segélyalapokat, amelyek összege 2 millió lengyel zloty (kb 267 millió forint) volt – jelentette akkor a Rzeczpospolita, hozzátéve, hogy a valós összeg még ennél is magasabb lehetett.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések