A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lengyelország bekérette az ukrán nagykövetet Zelenszkij kijelentései miatt


Vaszil Zvarics ukrán nagykövetet beidézték a lengyel külügyminisztériumba, hogy “határozottan tiltakozzon” Volodimir Zelenszkij kijelentései miatt – közölte a lengyel külügyminisztérium. 

“Szeptember 20-án Vaszil Zvaricsot, Ukrajna lengyelországi nagykövetét sürgősen bekérették a lengyel külügyminisztériumba. A nagykövetet Pavel Jablonski miniszterhelyettes fogadta” – áll a közleményben.

Előző nap Zelenszkij az ENSZ Közgyűlésén felszólalva azt mondta, hogy “egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg”. Az ukrán elnök szerint az ilyen országok “valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára”.

“A KÜLÜGYMINISZTER-HELYETTES MEGJEGYEZTE, HOGY EZ A TÉZIS LENGYELORSZÁGGAL KAPCSOLATBAN NEM IGAZ. <…> KÜLÖNÖSEN NEM HAZÁNKKAL KAPCSOLATBAN, AMELY A HÁBORÚ ELSŐ NAPJAI ÓTA TÁMOGATJA UKRAJNÁT” – TETTE HOZZÁ A MINISZTÉRIUM.

Az elmúlt napokban a lengyel-ukrán kapcsolatok jelentősen bonyolódtak az ukrán gabonaszállítások embargója miatt.

Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes ezt követően bejelentette, hogy embargót vezet be a lengyel mezőgazdasági termékek behozatalára, Varsó pedig válaszul megígérte, hogy bővíti az Ukrajnából importtilalom alá eső termékek listáját.

Jablonski nyilatkozatában az is szerepel, hogy a diplomata felhívta az ukrán nagykövet figyelmét arra, hogy elfogadhatatlan a multilaterális fórumokon keresztül történő nyomásgyakorlás vagy a panaszok nemzetközi bíróságokhoz való eljuttatása. Szavai szerint ezek a módszerek “nem alkalmasak az államok közötti viták rendezésére”.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések