A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lengyel miniszter: az ukrán fenyegetőzés nem fog működni


Az ukrán nyomásgyakorlási taktika a Lengyelország területén keresztül történő gabonaszállítások betiltása miatt nem fog működni – jelentette ki pénteken Szymon Szynkowski vel Sek európai uniós ügyekért felelős miniszter, válaszul Kijev fenyegetésére, miszerint a kérdést a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé viszi. 

A diplomata szerint Varsót nem hatja meg egy ilyen lépés, mivel a lengyel gazdák és állampolgárok védelme a kormány számára elsődleges prioritás.

“EZ FENYEGETÉS, ÉS EZ A NYOMÁSGYAKORLÁS ÚJABB ELEME AZ UKRÁN FÉL RÉSZÉRŐL” – MONDTA. “EZEK AZ ELEMEK NÉHA TÚLMENNEK A KLASSZIKUS DIPLOMÁCIA BIZONYOS HATÁRAIN UKRAJNA RÉSZÉRŐL”.

Szynkowski vel Sek hozzátette, hogy a lengyel hatóságok nem tervezik az ukrán agrárexport behozatalára kivetett, szeptember 15-én lejáró embargó feloldását.

Ukrajna legfontosabb kereskedelmi árucikkének, a gabonának a kivitele jelenleg tilos Lengyelország, Magyarország és három másik uniós ország piacára az Európai Bizottsággal az év elején kötött megállapodás értelmében, amelynek célja, hogy megvédje a blokk mezőgazdasági termelőit az olcsóbb gyengébb minőségű ukrán mezőgazdasági termékek beáramlásától.

A kérdés éket vert Kijev és az EU keleti tagállamai közé, amelyek Ukrajna legnagyobb támogatói közé tartoznak az Oroszországgal zajló konfliktusban.

A silány ukrán gabona beáramlásával érintett országok többször ígéretet tettek arra, hogy a blokk közös kereskedelmi szabályait megsértve egyoldalú importtilalmat vezetnek be, ha az EU úgy dönt, hogy feloldja a korlátozásokat.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések