A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Legalább 5300 halálos áldozata van a líbiai árvíznek


Több mint 5300 holttestet számoltak már össze a kelet-líbiai Derna városában, és a halálos áldozatok száma várhatóan jelentősen meg fog emelkedni, sőt a mostanihoz képest megkétszereződhet – közölte szerdán a regionális közigazgatás egyik minisztere, miután a várost katasztrofális áradások sújtották. 

A mentők több ezer holttestet fedeztek fel kedden a Líbia keleti részén fekvő Derna város roncsai között, miután az árvíz áttört a gátakon, és elmosta a város egész negyedét – írja a CNN.

A Daniel mediterrán ciklon számos keleti városban halálos áradást okozott, de a legsúlyosabban Dernát sújtotta. Miközben a vihar vasárnap éjjel a tengerpartot ostromolta, a dernai lakosok azt mondták, hogy hangos robbanásokat hallottak, amikor a városon kívüli gátak összeomlottak.

A sürgősségi és mentőszolgálat szóvivője szerint a dernai kórházak már nem működnek, a hullaházak pedig megteltek, így a holttesteket a hullaházak előtt, a járdákon hagyják. 

A megdöbbentő pusztítás rámutatott a vihar intenzitására, de Líbia sebezhetőségére is. Az országot rivális kormányok osztják meg, az egyik keleten, a másik nyugaton, és ennek következtében több területen elhanyagolták az infrastruktúrát.

A városban a telefonvonalak nem működnek, ami megnehezíti a mentési munkákat, a munkások pedig a nagy pusztítás miatt nem tudnak bejutni Dernába.

Líbia nem volt felkészülve egy ilyen katasztrófára. […] Elismerjük, hogy voltak hiányosságaink, még akkor is, ha ez az első alkalom, hogy ilyen szintű katasztrófával szembesülünk

– mondta a sürgősségi és mentőszolgálat szóvivője.



Példátlan katasztrófa

Hisám Skiuat, a vészhelyzeti bizottság tagja, a polgári repülésért felelős miniszter a Reuters hírügynökségnek azt mondta, „a tenger folyamatosan holttestek tucatjait sodorja ki” a partra.

Kedden a hatóságok még arról számoltak be, hogy több mint kétezren meghaltak, tízezer embert pedig eltűntként tartanak nyilván, miután a Líbiára lecsapó Daniel vihar okozta árvíz gátakat szakított át, épületeket sodort el, és elöntötte Derna kikötőváros területének csaknem negyedét.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) líbiai tagozata szerdán egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy legalább 30 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására Dernában. A vihar által sújtott más területeken, köztük Bengáziban 6085-en váltak hajléktalanná.

A Daniel vihar, amely a múlt héten Görögországra, Törökországra és Bulgáriára is lecsapott, több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört.

A hatóságok vészhelyzetet hirdettek meg, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések