A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Komoly vitára számíthat Von der Leyen az EP-ben


Szerdán górcső alá kerül az EU helyzete Strasbourgban. 

A választások előtti utolsó beszédére készül Ursula Von der Leyen szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésén.  A Magyar Hírlap értesülése szerint az heves viták várhatóak az ülésen, főleg az Ukrajnának nyújtandó további támogatás miatt.

Az Európai Bizottság elnöke beszédében előreláthatóan felvázolja majd, hogy mik a fontosabb célkitűzéseit a mandátuma végéig. A várakozások szerint a hátralévő kilenc hónapban az orosz agresszió elleni harcban és Ukrajnának nyújtandó további uniós támogatások tekintetében már nem készül irányváltásra a Bizottság.

Ugyanakkor a Magyar Hírlap brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy Von der Leyen komoly kritikára is számíthat majd.

Ez alatt nemcsak a kirobbanása óta elvarratlan Pfizer-botrányra gondolhatnak, hanem arra is, hogy az elnök a közelmúltban Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő krétai nyaralójában vakációzott, ami sokak szerint ez összeférhetetlen a pozíciójával.

A Bizottság elnökének személyét érintő botrányok mellett a ciklus szakpolitikai teljesítménye is kaphat majd támadásokat. Ursula Von der Leyen elnöksége alatt ugyan csökkent Európa orosz gázfüggősége, de ennek helyébe az uniós polgárok az LNG-függőséget kapták a nyakukba. Voltak bizottsági tervek az európai zöldmegállapodás végrehajtásának felgyorsítására és Európa digitális évtizedének megvalósítása érdekében is, de egyes elemzők szerint lényegében összeomlott a Green Deal, és európai zöldfordulat programjából sem lett semmi.

Az elnök fejére olvashatják továbbá, hogy a NextGenerationEU nevű helyreállítási terv finanszírozási költségei is gyakorlatilag elszálltak az infláció és a kamatlábak meredek felgyorsulása miatt, ez pedig nem volt jó hatással az uniós költségvetésre. 

Az Európai Bizottság egy ilyen helyzetben tett további javaslatot Ukrajna támogatására 2024 és 2027 között 50 milliárd eurót úgy, hogy a hiteltámogatási rész finanszírozása az uniós költségvetés keretéből valósult meg, az vissza nem térítendő támogatást pedig az EU éves költségvetéséből finanszírozzák – szemlézi a cikket a Mandiner.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések