A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kizárnák Donald Trumpot az elnökválasztásból a demokraták


Egészen elképesztő ötlettel állt elő két vezető demokrata képviselő, Adam Schiff és Tim Kaine – hívta fel a figyelmet a Mandiner hetilap. A két politikus ugyanis azt javasolta vasárnap, hogy a 14. alkotmánymódosítás „lázadási záradéka” alapján távolítsák el Donald Trump, előző amerikai elnök nevét a 2024-es elnökválasztási szavazólapról.


Az Axios washingtoni székhelyű híroldal szerint a választási tisztviselők már vizsgálják is a lehetőségeket a demokraták javaslatára vonatkozóan.

A portál azt írta, a politikusok a 14. kiegészítés 3. szakaszára hivatkoznak, mely kimondja, hogy bárki, aki „lázadást szított” az Egyesült Államok ellen, nem tölthet be választott tisztséget. Két liberális nonprofit szervezet pedig már jogi lépéseket is beharangozott arra az esetre, ha a republikánus elnökválasztási előválasztáson Trump neve megjelenik a szavazólapon. Adam Schiff az MSNBC amerikai televíziós hírcsatornának azt mondta,

a 14. kiegészítésre való hivatkozás lehetővé teheti Trump kizárását.

„A törvény nem igényli, hogy elítéljenek lázadásért. Elég, ha részt vettél benne. Ez diszkvalifikál attól, hogy választott tisztséget tölts be, és ez pontról pontra illik Trumpra” – idézte a Mandiner a demokrata politikust. Tim Kaine az ABC News amerikai hírcsatornának adott interjújában pedig azt hangsúlyozta, a republikánus politikus esetleges kizárása mellett „erőteljesen” lehet érvelni, ám hozzátette, a döntést a bíróságnak kell meghoznia. A lap a Trump-kampányt támogató MAGA politikai akcióbizottság reagálását is idézte, melyben arra mutattak rá,

a 14. kiegészítés alapján való kizárás egy „kamu jogi elmélet”.

Trumppal szemben négy eljárás indult az Egyesült Államokban, ám az amerikai törvények nem zárják ki, hogy a politikus akár a börtönből induljon a Fehér Ház székéért.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések