A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hivatalosan is megállapították, hogy tavaly az ukránok öltek meg két lengyelt


Az ukrán fél együttműködésének hiánya ellenére a lengyelországi nyomozók saját megállapításokra jutottak az ukrán határhoz közeli Przewodów városban történt, tavalyi rakétabecsapódásról, amelyben két ember is meghalt. 

Bár Ukrajna egyelőre semmilyen anyagot nem bocsátott Lengyelország rendelkezésére, a tragédiát vizsgálók szerint semmiképpen sem lőhették ki Oroszországból a rakétát.

Az S 300 5-W-55 típusú légvédelmi rakétát ukrán területről lőtték ki 

– adta hírül a Rzeczpospolita. A lengyel napilap értesülései szerint a nyilvánosságra hozott vélemény az országos szolgálatok átfogó, minősített megállapításai alapján készült, a robbantás nyomainak vizsgálatában résztvevő szakértők bevonásával.

Ennek a rakétának 75-90 km-es hatótávolsága van. Abban az időben az orosz állások olyan helyen voltak, ahonnan egyetlen orosz rakéta sem érhette el Przewodówot

 – nyilatkozta az egyik nyomozói forrás a lengyel lapnak.

Azt is kizárták, hogy a rakétát Belaruszból indították volna, amely túl távol esik a lengyel településtől egyenes vonalban.  – Másodszor, az oroszoknak nincsenek ilyen típusú rakétái Belaruszban – tették hozzá.

A tavaly november 15-i eset után az AP-hírügynökség amerikai hírszerzői forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy orosz rakéták – és nem ukrán légvédelmi lövegek – csapódtak be a NATO-szövetséges Lengyelországban egy gabonaszárítóba, amely miatt két gazda is életét vesztette. Az már hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a rakéta orosz gyártmányú, de ez önmagában még semmit sem jelentett, hiszen Ukrajna és Oroszország egyaránt használ szovjet gyártmányú harci eszközöket a háborúban.

A Wpolityce című lengyel lap hírportálja már a kezdetekben azt írta, ukrán lövedékről van szó, amely tévedésből csapódhatott be Lengyelország területén.

Az ukrán határhoz közeli lengyel területet ért csapás felerősítette a félelmeket, hogy az ukrajnai háború egy szélesebb konfliktusba torkollhat, amelyben a NATO bevonására kerül sor az 5. cikkely értelmében. 

Ez kimondja, hogy amennyiben egy tagállamot támadás ér, az az egész szövetséget éri, és minden tag köteles támogatni a megtámadott felet – idézte fel a Reuters hírügynökség a történteket.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések