A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hamilton nem örül, hogy az FIA férfinak nevezi a versenyzőket


A hétszeres Forma-1-es világbajnok Lewis Hamilton nemtetszésének adott hangot a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) szemben. 


Az FIA egyik fő problémája szerinte, hogy a versenyzőket férfiként határozza meg, kihagyva a női nemet. Arra célzott ezzel, hogy az angol nyelvben a versenyzőkre minden esetben „he”-ként utalnak, akkor is, ha nincs megnevezve a konkrét alany. A angolban ugyebár egyes szám harmadik személyben különbséget teszünk nők és férfiak között, vagyis vagy a „he” vagy a „she” személyes névmást szokás használni. Pedig van semleges nemű kifejezés is (it). Hamilton tehát azt sérelmezte, hogy teljesen természetesnek veszik, hogy egy versenyző férfi, és a „he” szót használják (pl egy szabály leírásában), nem pedig az „it” névmást, meghagyva a lehetőséget arra, hogy akár nő is lehetne az érintett.

Vagy mint a racingnews365.com megjegyezte, tehetnék azt úgy, ahogy a FIM és MotoGP teszi: nem az „ő” (he/she/it) kifejezést használják, hanem mindig úgy fogalmaznak, hogy „a versenyző” (rider), amely kifejezés nem határoz meg nemet.

„Amióta itt vagyok, csak férfiak vannak” – mondta Hamilton.

„Valójában nem tulajdonítottunk elég nagy jelentőséget a problémának, de határozottan nem biztató ezt hallani.”

Azt is elmondta, hogy nem teljesen lepte meg a Forma-1 működésének módja. Szerinte a probléma „azóta létezik, amióta én a versenyzésben vagyok”.

Az FIA szóvivője a RacingNews365-nek elmondta: „Az FIA alapszabályzatának elején szerepel az a kijelentés, hogy a bármely személyre utaló kifejezések mindkét nemre vonatkoznak, és ez a téma jelenleg belső felülvizsgálat alatt áll.”

Hamilton nem az első F1-es versenyző, aki a férfiak által dominált sportágban kiállt a női versenyzők támogatása mellett. Korábban megtette ezt Sebastian Vettel is, míg Nico Rosberg a brit Peston című politikai műsorban beszélt erről.

„Ez több dolog kombinációja” – mondta Rosberg. „Először is, szerintem van némi egyenlőségi probléma. A nők nem kapnak ugyanolyan esélyt a sikerre és a ranglétrán való felemelkedésre. De természetesen a nők részéről is egy kicsit kevesebb érdeklődés mutatkozik a sportágunk iránt, sajnos, de ez már csak így van.”

Rosberg mégis úgy véli, hogy a változás már közel van.

„Szerintem minden motorsport-sorozat, az Extreme E, és az F1 is sokat tesz ezért, és hamarosan női versenyzőt is láthatunk majd a Forma-1-ben” – vélekedik 2016 világbajnoka.

Azonban épp egy női ex-versenyző, Danica Patrick pedig pont arról számolt be, hogy ez nem ennyire magától értetődő. Továbbá Susie Wolff, az F1 Academy ügyvezető igazgatója is úgy nyilatkozott, hogy egy női F1-es versenyzőre még legalább 8-10 évet várni kell.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések