A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fürjes Balázs már idén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja lehet


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 141. ülésszakán, október közepén Mumbaiban dönt arról, hogy Fürjes Balázst a szervezet teljes jogú, állandó tagjának válassza. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete pénteken nyolc új NOB-tagot javasolt a NOB 141. ülésszakára, amely 2023. október 15. és 17. között Mumbaiban ülésezik. A nyolc új jelölt közt szerepel Fürjes Balázs neve is. 

Thomas Bach, a NOB elnöke szerint az új jelöltek az élet különböző területein szerzett tapasztalataik és sokrétű szakértelmük miatt új színt hoznak a NOB munkájába. A NOB német elnöke úgy fogalmazott, hogy 

az új jelöltekben közös a sportszeretet, az olimpiai értékekbe és a NOB képviseletébe vetett erős hitük.

Bach külön kiemelte, hogy a négy új női jelölt megválasztása esetén 44 női NOB-tag lesz, így a nők arány a szervezetben 41,1 százalékra emelkedik.

A nős, háromgyermekes Fürjes Balázs 2023 márciusában mondott le miniszterhelyettesi megbízásáról. Ezzel egy időben, Gyulay Zsolt, Scmitt Pál és Gyurta Dániel javaslatára  a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége egyhangú döntéssel felkérte őt, mint a Brisbane 2032 nyári olimpiát előkészítő és koordináló NOB-bizottság tagját, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnökét, hogy nyújtson be pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz állandó taggá választása érdekében.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Schmitt Pál 1983-tól negyven éven át volt tagja, tagsága akkor szűnt meg, amikor a legendás sportdiplomata tavaly májusban betöltötte a 80. életévét.

Ugyanekkor a NOB tiszteletbeli tagjának választották. Így is maradt magyar tagja a szervezetnek: Gyurta Dániel 2016 óta a NOB sportolói bizottságának tagja, ám nyolcéves megbízatása 2024 nyarán lejár. Amennyiben a Magyar Olimpiai Bizottság nem jelöl, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig nem választ meg új tagot, akkor könnyen előfordulhat(na), hogy magyar(ok) nélkül marad a nemzetközi szervezet. 

Fürjes Balázst a hír megjelenése után nyilatkozott: 

Most igazán az alázat és szerénység a kötelező magatartás, főleg a részemről. Pontosan tudom: a jelölés döntően a magyar sportnak és a magyar olimpiai mozgalomnak szóló elismerés, nem a személyemnek. Ráadásul ez meg csak egy javaslat. A NOB önálló és szuverén tagjain múlik, elfogadják-e azt októberben.

Hálás vagyok a magyar olimpiai család támogatásáért, különösen is Gyulay Zsolt, Schmitt Pál és Gyurta Dániel személyes kiállásáért! Ugyanakkor az utolsó szó a NOB tagjait, a NOB tagokból álló közgyűlést illeti, a végleges döntés kizárólag az ő hatáskörük. Alázattal és tisztelettel varom a NOB tagok döntését. Addig pedig,  és azután  is, igyekszem tenni a dolgomat.

Dénes Ferenc sportközgazdász az Index megkeresésre a hír kézhez vétele után arról beszélt, mekkora jelentősége lenne Fürjes Balázs NOB-tagságának Magyarországra nézve.

„Egy sarkított példát felhozva nagyjából úgy jellemezném az átigazolás jelentőségét, mint Szoboszlai Dominik Liverpoolba szerződtetését a magyar futballra nézve, természetesen nagyon komoly pozitív hatása lenne annak, ha Fürjes Balázs teljes jogú, állandó tagja lenne a NOB-nak. 

(Index)

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések