Hirdessen itt

Franciaország a tálibok által fenyegetett afgán nőket fogad be


Kiemelt figyelmet fordítanak azokra, akik fontos pozíciókat töltöttek be az afgán társadalomban


Franciaország befogad öt afgán nőt, akik hazájukban a tálibok fenyegetettségének vannak kitéve. A nők Pakisztánból érkeznek, ahová korábban menekültek Afganisztánból – közölte hétfőn a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) vezetője, Didier Leschi az AFP hírügynökséggel.

A nők, akik közül az egyiket három gyermek kísér, hétfőn délután szállnak le a párizsi Roissy Charles de Gaulle Repülőtéren, néhány hónappal azután, hogy elmenekültek a tálib rezsim elől, amely átvette a hatalmat 2021 nyarán Afganisztánban.

Az értelmiségi nőkben – egy tudományegyetemi vezetőben, egy civil szervezetek tanácsadójában, egy televíziós műsorvezetőben, valamint egy titkos kabuli iskolában tanító tanárnőben – az a közös, hogy a tálib hatalomátvételkor nem tudták az országot elhagyni a nyugati országok felé nyitott légihidakon, és a szomszédos Pakisztánba voltak kénytelenek menekülni.

„Emmanuel Macron köztársasági elnök utasításainak megfelelően kiemelt figyelmet fordítunk azokra a nőkre, akiket a tálibok különösen fenyegetnek, mert fontos pozíciókat töltöttek be az afgán társadalomban, (...) vagy mert szoros kapcsolatot tartanak fenn nyugatiakkal. Ez a helyzet a ma érkező öt nő esetében” – hangsúlyozta Didier Leschi.

A nőket először egy Párizs környéki átmeneti központban helyezik el, ahol menedékkérőként regisztrálják őket, mielőtt a hosszú távú szálláshelyeikre irányítják őket – mondta a hivatalvezető. Megerősítette, hogy afgánok Franciaországba történő kimenekítése folytatódik, és a jövőben is várhatók hasonló jellegű evakuálási műveletek Pakisztánba menekült afgán nők esetében.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések