A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ferenc pápa: A migrációt humánusan kell kezelni


Minden országnak a lehetőségekhez mérten biztosítania kellene a migránsok rendezett beutazási lehetőségét – mondta Ferenc pápa szombaton a dél-franciaországi Marseille-ben. 

A pápa szerint az életüket kockáztató emberek nem inváziót jelentenek, hanem befogadást és új életet keresnek. A migráció nem vészhelyzet, hanem korunk felelősségteljes, európai megközelítést megkövetelő valósága, amelyet humánusan kell kezelni – hangsúlyozta az egyházfő. Ferenc pápa óva intett az elszigetelődéstől és a rémhírterjesztéstől az Afrikából a Földközi-tengeren át Európába irányuló migrációval kapcsolatban.

„Ez a jelenség nem rövid távú vészhelyzet, amely mindig megfelel a rémhírterjesztő propaganda számára, hanem korunk valósága, olyan folyamat, amely három földrészt érint a Földközi-tenger mentén, és bölcs előrelátással kell kezelni, beleértve egy olyan európai választ, amely

képes megbirkózni az objektív nehézségekkel”

– hangoztatta Ferenc pápa.

„A Mare Nostrum igazságért kiált, mert partjainál egyrészt bőség, fogyasztás és pazarlás, másrészt szegénység és bizonytalanság uralkodik” – mondta Ferenc a 29 mediterrán ország ifjúsági találkozójának résztvevőivel rendezett találkozóján.

„Jajkiáltást hallani, amely a Földközi-tengert, a mare nostrumot, a civilizáció bölcsőjét mare mortuummá változtatja, a méltóság temetőjévé. Ez migráns testvéreink elhaló jajkiáltása” – nyomatékosította a pápa a „mi tengerünk” és a „halál tengere” kifejezést használva latinul.

„Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni a migránsok befogadásának nehézségeit” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy „a fő szempont azonban nem a saját jólétünk megőrzése, hanem az emberi méltóság védelme kell hogy legyen”.

Nem az elszigetelődésben van a jövő – jelentette ki az egyházfő. „Azzal, ha megálljt kiáltunk, csak a szemünket hunyjuk be; ha pedig csak magunkat mentjük, az holnap tragédiába torkollik” – fogalmazott. „A jövő nemzedékek háláját vívjuk ki azzal, ha megteremtjük az elkerülhetetlen integráció feltételeit. De bennünket fognak hibáztatni azért, ha csak steril asszimilációt folytatunk” – figyelmeztetett a pápa.

Az integráció fáradságos, de előretekintő felkészülés a jövőre – mondta Ferenc pápa. „Az asszimiláció viszont, amely nem veszi figyelembe a különbségeket és mereven ragaszkodik a saját paradigmáihoz, oda vezet, hogy egy eszme uralja el a valóságot és ezzel sodorja veszélybe a jövőt, mert növeli a távolságokat és gettósodást idéz elő, amely

ellenségeskedést és intoleranciát szül”.

Marseille-i látogatásának a második napján délután a pápa misét tart közel 60 ezres tömeg előtt. Az istentiszteleten várhatóan Emmanuel Macron francia elnök is részt vesz, aki előzetesen megbeszélést folytat a katolikus egyház fejével. A találkozón a migráció is szóba kerül.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések