A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felmérték a libsik: A tavalyi választások óta a legalacsonyabb a Fidesz–KDNP mért népszerűsége


Az IDEA felmérte, a Telex szemlézte...

A megkérdezett felnőttek 27 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP-re egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson, ami a 2022-es áprilisi választások óta a kormánypártok legalacsonyabb mért népszerűsége – derül ki az IDEA Intézet legfrissebb, "reprezentatív közvélemény-kutatásából".

A teljes, választókorú népesség körében nem történt változás, míg a biztos szavazó pártválasztók 45 százaléka támogatná most vasárnap a Fidesz–KDNP-t. Az eredmény azt jelenti, hogy a Fidesz a 2022-es választási eredményéhez képest a teljes népességben mintegy kilenc, a biztos szavazó pártot választók körében pedig kb. hét százalékpontot veszített – olvasható a kutatásban.

A Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 11, a biztos szavazó pártot választók 19 százaléka szavazna, ezenkívül pedig a Mi Hazánk, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt lépné még át az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Az ellenzéki pártok esetében a változások mindkét választói csoportban, 1−1 százalékpontos mértékűek, közölte az intézet. A kutatás adatai szerint az MSZP és a Jobbik 2-2, a Párbeszéd és az LMP pedig 1-1 százalékot kapna a teljes népesség körében.


Az IDEA Intézet a kutatás módszertanáról azt írta, hogy az adatokat 2023. augusztus 28. és szeptember 8. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. „A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében” – írták. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt.

Az intézet közleménye szerint a súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokásokat is kontrollálták, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. Az 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont, írták.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések