A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Felmérés: Robert Kennedy független jelöltként indulása Trump diadalát hozná Biden felett


Egy új felmérés szerint a demokrata szavazók harmada valószínűleg ifjabb Robert F. Kennedyre szavazna, ha függetlenként indulna a 2024-es elnökválasztáson, ezzel megnyílna az út Donald Trumpnak győzelme felé – írja a Newsweek nyomán a Neokohn. 

A Rasmussen Reports (mely céget szokás a republikánusok melletti elfogultsággal vádolni – a szerk.) felmérése szerint a demokrata szavazók 57 százaléka tervezi, hogy Bident támogatja a demokrata előválasztásokon, szemben Kennedy 25 százalékával, Marianne Williamson három százalékával és a többi jelölt hét százalékával.

Kennedy, a meggyilkolt John F. Kennedy elnök unokaöccse Joe Biden legesélyesebb kihívójává lépett elő a 2024-es demokrata előválasztáson, amióta áprilisban bejelentette indulását. Párthovatartozása ellenére Kennedy – a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos szkepticizmusának köszönhetően – sok konzervatív részéről rokonszenves fogadtatásban részesült. (És aki ugyanúgy hízeleg a zsidóknak, mint az összes többi – a szerk.) A Fox News sztárja, Sean Hannity pedig a demokraták „legjobb opciójaként” jellemezte őt Biden legyőzésére.

A Rasmussen Report felmérése szerint a demokraták 41 százaléka legalább valamennyire kedvezően vélekedik Kennedyről, a republikánusok 56 százalékával és a párthovatartozás nélküliek 49 százalékával együtt. Összességében a valószínű szavazók 49 százaléka látja Kennedyt kedvezően, ezen belül 14 százalék nagyon kedvezően, míg 37 százaléknak kedvezőtlen a véleménye róla.

Ha a demokraták és a republikánusok Bident, illetve Trumpot jelölik, Kennedy pedig függetlenként indul,

a demokrata szavazók 33 százaléka „valószínűleg” rá szavazna a felmérés szerint, köztük 14 százalék „nagyon valószínű”, hogy támogatná őt.

A valószínű szavazók körében 25 százalék mondta azt, hogy valószínűleg Kennedyre szavazna, ha Biden és Trump ellen indulna, beleértve a republikánusok 14 százalékát, 10 százalékuk pedig azt mondta, hogy „nagyon valószínű”, hogy így szavazna. (Láttunk már hasonlóra példát az amerikai politikai történetben, 1912-ben a Progresszív Párt színeiben induló volt republikánus elnök, Theodore Roosevelt annyi szavazatot vett el William Howard Taft hivatalban lévő republikánus elnöktől, hogy ezzel a demokrata Woodrow Wilson számára kikaparta a gesztenyét, sőt egykori párttársát ő maga is megelőzte – a szerk.)

A Newsweeknek nyilatkozva Kennedy kampányának szóvivője azt mondta:

Az a tény, hogy Biden elnök annyira népszerűtlen, hogy a demokraták harmada egy független jelöltre szavazna az általános választásokon, rávilágít a tisztességes és versenyképes előválasztás fontosságára

– mondta.

„Ha a DNC [a Demokrata Nemzeti Konvenció] ezt nem teszi meg, akkor valószínűleg egy gyenge jelöltet kap, akinek nincs meg a népszerűsége ahhoz, hogy legyőzze a republikánusokat – függetlenül attól, hogy van-e erős harmadik párti jelölt a versenyben vagy sem”.

Ha Biden szavazóinak 33 százaléka egy harmadik párt jelöltje mögé állt volna 2020-ban, akkor 27 millió szavazatot veszített volna, és ezzel könnyedén veszített volna Donald Trumppal szemben.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések