A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Ez egy frusztrált, irigy ország” – zászlót bontott Vona Gábor új pártja


Vona Gáborék zászlóbontása szombat 15 órára volt meghirdetve, ehhez képest negyed órán keresztül nem indult el a közvetítés, amikor pedig igen, akkor is folyamatosan akadozott, így akik Facebook-on követték az eseményt, azok semmit nem láthattak a bemutatkozó kisfilmből, - foglalja össze a mandiner.hu. 

Az első felszólaló rögtön leszögezte a Második Reformkor két legfontosabb ügyét: az oktatást és egészségügyet, szerinte „nem lehet az a kormány nemzeti, amely ebbe nem fektet”. A következő kulccszó pedig a sokaknak már ismerősen hatható harmadik utasság volt.

Rövidesen aztán egy újabb kisvideó érkezett, amelyben szomorú zenei aláfestéssel először Vona Gábor 2018-as lemondása látható, közvetlenül azután, hogy a választás éjszakán tudatosult benne: a Jobbik elvesztette a választást, a Fidesznek kétharmada lett. Ezek után különböző bevágásokat láthattunk kisebb-nagyobb megszakadásokkal Vona elmúlt években végzett közéleti munkásságából. Ezek után érkezett Vona Gábor a színpadra, egyedül a folyamatosan megszakadó élő videójel rondított az élményen. 

Elárulta: öt dologról szeretne beszélni. 

Az első: miért alakultak párttá. A második, hogy mi ebben az ő szerepe. Harmadik: *megszakadás* Negyedik: mi a párt programja, és az ötödik pedig a „hogyan tovább”. 

Vona Gábor szerint a magyar társadalomnak jelenleg nincs célja. 

„Mi a mi célunk, mint Magyarország? Erre nincs válaszunk”

– vélekedett, és szerinte ez a válasz arra, hogy miért alakultak párttá. A társadalomnak szerintük változnia kell, de „van olyan cél, amiért érdemes változni: ez pedig a második reformkor”.

Ezután rátért arra, mi is az ő szerepe az alapítványának párttá válásában. Szerinte a legfontosabb oka annak, hogy 2018-ban lemondott, az volt, hogy „nem értette az országot”, most azonban már megtalálta a „kijelentő mondatokat”.

Vona Gábor szerint „izzadtságszagú hazugság”, hogy a pártok állandóan azt kommunikálják magukról, hogy tagságuk mindig mindenben egyetért, de szerinte az ilyen emberi közösség nem normális közösség, ezért ők nyíltan vállalják majd belső vitáikat, amelyek során kiforr majd álláspontjuk. Szerinte így kell működnie az országnak is és így kell kompromisszumokra jutnia a magyar társadalomban. 

A folyamatosan szakadozó közvetítésből kiderült az is, Vona szerint úgy működik egy kormány, ahogy az azt adó párt. Példaként a 2002 és 2010 közötti MSZP-t hozta fel, amely „egy frakciókra szakadt, összevissza párt volt”, amely ugyanilyen országot hozott létre, ezt követően pedig egy olyan párt került hatalomra, amely egyeduralmi alapokon áll. Az új párt elnöke hangsúlyozta: zászlót bontó formációjának vannak közös ügyei és közös vitái, amelyben addig folytatódnak a konstruktív viták, amíg nem tudnak kompromisszumra jutni. 

Mint mondta, tisztában van a korlátaikkal. Nincs se pénzük, se médiájuk, a nulláról kezdik az építkezést. 

A kisszínpadra lépnek fel – fogalmazott Vona, s bár tudja, hogy a kisszínpad körül sosincs tömeg, mégis bíznak abban, hogy egyszer a nagyszínpadra léphetnek. Azt ígérte, ezért nem fognak tülekedni, vagy „lemenni kutyába”. 

Vona a Kárpát-medencét földi paradicsomként jellemezte, majd sorolni kezdte új pártja kiemelt programpontjait. Elmondta például, hogy kiemelt témájuk lesz az óvodák állapota, túlzsúfoltsága és az óvodapedagógusok megbecsültségének hiánya – ezen a területen sokat szeretnének tenni. De aktívak lesznek a drogpolitika terén is, kiemelve: a vidék heroinja a herbál, a problémával azonban senki nem törődik. A terjesztői láncokat kell felszámolni, hangoztatta és megígérte, hogy a prevenció pártja lesznek. 

Gazdasági programjukra térve Vona arról beszélt, a családi vállalkozásokat kell megerősíteni, eközben pedig nem szabad szemet hunyni afelett, hogy a nagyvállalatok úgy termelnek profitot, hogy közben jelentős mértékben szennyezik a környezetet. Ezt követően korszerű munkahelyeket követelt a régiúj pártelnök. 

MEGÍGÉRTE, SÁRDOBÁLÁSSAL, POLITIKAI BULVÁRRAL EGYÁLTALÁN NEM FOGLALKOZNAK MAJD, HA PEDIG ILYEN ÜGYEKBEN KAPNAK KÉRDÉST A SAJTÓTÓL, AZT NEM IS VÁLASZOLJÁK MEG.

Beszéde végén a „Mi jön most?” kérdésre kereste a választ. „Munka, munka és munka” vár rájuk a következő kilenc hónapban, amikor két választást tartanak. Azonban, mint mondta, az önkormányzati választáson nem vesznek részt, mivel a pártok nélküli önkormányzatiság elvét képviselik és támogatják. Az EP-választásoknak azonban van tétje, ezért azon a választáson megméretik magukat. 

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések