A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ennél közelebb még nem volt a harmadik világháború


A BBC arról ír, hogy egy orosz vadászgép megpróbált lelőni egy brit felderítőgépet, aki az orosz légtérbe kémkedhetett. 

Megosztom a cikket

Az eset még 2022-ben történt, az orosz vadászgép két rakétát lőtt ki a brit felderítőgépre, és a korábbi híresztelésekkel ellentétben az egyik nem meghibásodás miatt nem ért célba, hanem egyszerűen az orosz pilóta eltévesztette a célpontot, míg a másik rakétának nem sikerült bemérnie a célpontot.

Az oroszok akkor arra hivatkoztak, hogy technikai probléma lépett fel a kommunikációban, ezért történt meg az incidens, a brit fél pedig elfogadta a magyarázatot.

Most viszont friss hírszerzési információk láttak napvilágot, amelyek szerint nem teljesen így történt az incidens. 

A rádióüzenetben az hallható, hogy az orosz parancsnok zavaros utasítást ad, amit a vadászgép egyik pilótája úgy értelmezett, hogy tüzelési engedélyt kapott, míg a másik pilóta ezzel ellentétes következtetést vont le, így nagyot káromkodott, amikor az első pilóta rálőtt a brit repülőre.

Ennek ellenére ismét tüzet nyitott a bajtársa.

A britek szerint az orosz pilóták a földről azt az üzenetet kapták, hogy "a célpont a tiéd". Ebből a félreérthető nyelvezetből keletkezett aztán majdnem a beláthatatlan következményekkel járó tragédia. A britek szerint a NATO-ban éppen ezen félreértések elkerülése érdekében használnak nagyon precíz nyelvezetet a tüzelési engedélyek megerősítésére.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések