A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Döntött a kormány a napelemes elszámolásról (videó)


A jövő évtől is fenntartják az éves szaldó elszámolást a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre a telepítésüktől számított tíz éven át – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter a jó hírt. 

A miniszter szerint brüsszeli elvárás volt, hogy vezessék be jövőre a bruttó elszámolást. Ezért úgy döntöttek, hogy a kedvezőbb éves elszámolást alkalmazzák azokra is, akik ez év szeptember 7-e éjfélig jelezték fejlesztési igényüket, nekik 2026 január elsejéig van lehetőségük befejezni a beruházásokat.

A mostantól beérkező újabb igények már egységesen a bruttó elszámolásba kerülnek.

„Megerősíthetem, hogy van mód az éves elszámolás fenntartására minden már meglévő beruházás esetében, sőt azoknál is, akik igényüket mostanáig benyújtották, de a fejlesztést még nem valósították meg” – jelentette be a miniszter.

Korábban azt lehetett tudni, hogy a kormány terve szerint január 1-jétől nemcsak az újonnan telepített lakossági napelemeknél szűnne meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is áttennék havi elszámolásba. A havi elszámolás sokkal kedvezőtlenebb a fogyasztóknak, komoly felzúdulást keltett a bejelentés.

Kocsis Máté már korábban belengette, hogy visszaállítanák a napelemesek éves szaldóelszámolását. Aztán az Energiaügyi Minisztérium elkezdte érdemben vizsgálni a Fidesz-frakció kérését. 

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések