A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Dobrev: Azt ajánljuk, hogy vegyük vissza saját államunkat


Gyurcsány felesége a kommunista Népszavában írta meg a véleményét. 

Dobrev írásának részlete:

Szerintem, és a mi politikai közösségünk szerint nem ilyen Magyarországot akarunk. Ezért változtatni kell.

A világ számos pontján elindult a harc a demokratikus államok és az egyre nagyobb gazdasági befolyással rendelkező globális multik között. Ez utóbbiak igyekeznek pénzügyi és gazdasági hatalmukat az állam működésére is kiterjeszteni, a demokratikus államok megkísérlik ezt kordában tartani. A cégek a nekik kedvező szabályokért lobbiznak, mindezt rengeteg pénzzel és kapcsolattal megsegítve. A mai világban a bankárok hangja, az energiavállalatok profitja fontosabbnak látszik, mint a lakosság szempontjai vagy a fogyasztók biztonsága. Az emberek joggal érzik úgy, hogy a demokrácia működésében az ő szavazatuk egyre kevesebbet számít. A csalódottak emiatt fordulnak el a korábbi úgynevezett középpártoktól, a bal- és jobbközép pártjaitól, a liberálisoktól vagy a zöldektől. Megjelentek a politikai rendszer gúnypártjai, a viccpártok, a kalózpártok, majd eljött a mérgező populizmus ideje.

Az újsütetű mérgező populisták, mint Trump, a Brexit-párt vezetői, Le Pen vagy Orbán erre a csalódásra válaszul azt hirdetik, hogy csak az ő zsebükben van a bölcsek köve. A körülöttünk lévő világ az ellenségünk, ezért zárkózzunk be - javasolják. Azzal manipulálnak, hogy Brüsszel vagy éppen Washington az életünkre tör, a fő feladatunk ezért az, hogy velük szemben védekezzünk; vagy hogy nekünk nem a klímaválság ellen kellene küzdenünk, esetleg mi egyedül leküzdjük a Covidot. Szerintük Ukrajna nem is valóságos állam, megérdemli a sorsát, inkább üzleteljünk Putyinnal. Azt hirdetik, hogy - bizonyítást nem igénylő - erkölcsi fölényük kizárólag őket teszi alkalmassá a nemzet vezetésére, mindenki más pedig idegen érdekek, hatalmak kiszolgálója. Mindeközben lehetetlen nem észrevenni, hogy amíg a demokratikus világ – több-kevesebb sikerrel – megpróbálja a pénzügyi hatalmasok politikai befolyását korlátozni, addig a magyar kormány a multinacionális cégek minél simulékonyabb kiszolgálását gazdaságpolitikai céljainak a középpontjába állította.

A populista válasz ugyanis nem megoldja, hanem fokozza a feltorlódott bajokat. Hatalmukat oly módon törekszenek megőrizni, hogy megmérgezik az emberi közösségeket, a társadalmakat. Állandósítják a békétlenséget, roncsolják a nemzet kulturális szöveteit, egymással szembefordítják a társadalmi csoportokat, sőt a nemzeteket is. Nem ismerünk egyetlen populista politikust sem a nagyvilágban, aki a győzelmét követően teljesíteni tudta volna az elvárásokat - gondoljunk Trumpra, Bolsonaróra, vagy nézzük meg Orbán Viktor kormányzásának hatását, a szétvert államot és a helyén felépült nagy semmit.

Nekünk, európai szociáldemokratáknak más ajánlatunk van Magyarország számára!

Azt ajánljuk, hogy vegyük vissza saját államunkat. Az emberek államát kell létrehozni, amely vigyáz ránk, amely nem engedi, hogy az üzleti, politikai hatalmasok fontosabbak legyenek nálunk.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések