A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Djoković nyerte a US Opent, történelmet írt 24. Grand Slam-tornagyőzelmével


A világranglista második Novak Djoković 6:3, 7:6, 6:3-ra legyőzte a harmadik helyezett Danyiil Medvegyevet a US Open férfi döntőjében, amely 3 óra 16 percig tartott. A szerb negyedszer nyert a US Openen, és 24. Grand Slam-tornagyőzelmét aratta. 

Ezzel tovább növelte abszolút rekordját a férfi mezőnyben, összességében pedig ellépett a 23 Grand Slam-bajnoki címmel álló Serena Williamstől, és beérte Margaret Court rekordját. Az pedig már a döntő előtt eldőlt, hogy hétfőtől újból ő lesz a világelső is.

A mostani mezőnyből a világ két legjobb keménypályás teniszezője játszotta újra a 2021-es döntő párosítását: akkor Medvegyev három szettben legyőzte Djokovićot, akinek így nem jött össze a naptári Grand Slam (vagyis a négy nagy torna megnyerése egy évben). Azóta ötször találkoztak, ebből négy meccset Djoković nyert meg, legutóbb az év elején, Dubajban sikerült újból győznie Medvegyevnek.

A szerb idén megnyerte az Australian Opent és a Roland Garrost, Wimbledonban pedig döntős volt, de Medvegyevnek is nagyon jó szezonja van, noha pont az amerikai keménypályás versenyeken kevésbé volt eredményes.

Djoković a könnyeivel küzdve, boldogan térdelt le a pályán, aztán pedig először a kislányához ment a lelátó egyik széléhez, mielőtt felmászott a páholyába a családja többi tagjához és a csapatához a másik oldalon. A díjátadó előtt a 24. győzelméhez készült melegítőfelső alá felvett egy Kobe Bryantre emlékező pólót is, a hátán a 24-es számmal.


A díjátadónál Medvegyev viccesen odaszólt Djokovićnak: „Novak, mit csinálsz még itt?” Majd pedig méltatta a szerbet, aki szerinte arra sarkallja, hogy mindig jobb legyen, és már a karrierje kezdetén is nagyon barátságos volt vele. Medvegyev azt mondta, elég jól alakul a pályafutása eddig, 20 tornagyőzelme van – aztán hozzátette, hogy Djokovićnak viszont 24 Grand Slam-tornagyőzelme. Arra is kitért, hogy két éve a házassági évfordulóján sikerült legyőznie Djokovićot, most ezúttal ez a plusz ajándék nem jött össze.

„A gyerekkori álmomat élem meg” – mondta Djoković.

Arról is beszélt, hogy a családja, a szülei mennyit áldoztak azért, hogy ilyen magas szinten teniszezhessen. „Ez legalább annyira a ti trófeátok, mint az enyém” – üzente családjának, feleségének, gyerekeinek, a csapatának. Gratulált Medvegyevnek, aztán ő is viccesen hozzátette:

„Ha tudtam volna, hogy házassági évfordulótok van, lehet, hogy más lett volna az eredmény.” Azt mondta, sok van még Medvegyev előtt, fog még nyerni Grand Slam-tornákat. A különleges pólójára is kitért, amellyel a 2020-ban meghalt Kobe Bryantről emlékezett meg. Azt mondta, a kosaras közeli barátja volt, sokat beszéltek a győztes mentalitásról, akkor is támogatta őt, amikor sérüléssel küzdött, és próbált visszatérni a legjobb teniszéhez.

Djoković 36 évesen a 36. Grand Slam-döntőjét játszotta, és ebből 24-et meg is nyert. Már két GS-re lépett el az őt 22 Grand Slam-tornagyőzelemmel követő Rafael Nadaltól, és ezzel beérte Margaret Courtot is az örökranglistán.

Emellett pedig ő az első férfi teniszező, aki négy szezonban is (2011, 2015, 2021, 2023) hármat meg tudott nyerni a négy nagy torna közül.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések