A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Németország Indián keresztül importál orosz olajat


Németország január és július között 451 millió euró (480 millió dollár) értékben vásárolt indiai kőolajtermékeket, írja az Euractiv. 

A német statisztikai hivatal szerint ez 1100 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, amikor 37 millió euróért importált olajat Németország a szubkontinensről.

A 12-szeres ugrás azt követően következett be, hogy India az orosz nyersolaj egyik vezető vásárlójává vált Moszkva 2022. februári ukrajnai invázióját követően, emlékeztet a lap.

A STATISZTIKAI HIVATAL KÖZLEMÉNYÉBŐL KIDERÜL: INDIA NÉMETORSZÁGBA IRÁNYULÓ ÜZEMANYAGEXPORTJÁT NAGYRÉSZT GÁZOLAJ TETTE KI, AMIT  FŰTŐOLAJ ELŐÁLLÍTÁSÁRA HASZNÁLTAK FEL.

Ismert: a 2022 februári orosz inváziót követően nyugati országok szankciók egész sorával sújtották Oroszországot, így embargó alá került az orosz olaj is. Később az EU – a G7-országokkal együtt – a világ más részeire exportált orosz nyersolaj hordónkénti 60 dolláros árkorlátozásában is megállapodott. Ez tette lehetővé azt, hogy India kedvezményes áron vásároljon nyersolajat Oroszországból, mielőtt azt finomítaná és eladná az európai vevőknek.

Tehát gyakorlatilag az EU saját szankcióit kerüli ki ezzel, ahogy arra Josep Borrell főképviselő is rámutatott.

„Mi az EU-ban nem veszünk orosz olajat, de megvesszük az ennek az orosz olajnak a finomításával valahol máshol előállított gázolajat. Ennek az a hatása, hogy megkerüljük a szankcióinkat” – írta még májusban Borrell.

„Mindez erkölcsi kérdéseket is felvet” – tette hozzá.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések