A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bakonyi betyárgombóc tejszínes, gombás szaftban: füstölt szalonnás alappal készül


Ez a füstös, gombás bakonyi betyárgombóc mindenkinek ízleni fog, aki szereti a karakteres, magyarosabb ízvilágot.


A krémes bakonyi betyárgombóc lelke a füstölt szalonnás alap és a fűszeres húsgombócok. Egyszerű, házias fogás, ami után mindenki elégedetten fog felállni az asztaltól. Köretnek jól megy hozzá a krumpli és a párolt káposzta is.

Hozzávalók

A húsgombócokhoz:
👉 50 dkg darált hús
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 1 kis hagyma
👉 1 tojás
👉 1 evőkanál zsemlemorzsa
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 0.5 csokor petrezselyem
👉 só
👉 bors

A mártáshoz:
👉 25 dkg gomba
👉 15 dkg füstölt szalonna
👉 15 dkg tejföl
👉 2 teáskanál liszt
👉 1 hagyma
👉 1 paprika
👉 1 paradicsom
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 0.5 csokor petrezselyem
👉 só
👉 bors

Elkészítés:

A húsgombócokhoz a darált húst keverd el a reszelt hagymával és fokhagymával, a tojással, egy evőkanál zsemlemorzsával. Sózd, borsozd, add hozzá a pirospaprikát és az apróra vágott petrezselymet. Gyúrd alaposan össze, és tedd félre fél órára, hogy az ízei összeérjenek.

Közben kezdd el összeállítani a mártást. Egy magas falú serpenyőben olvaszd ki a felkockázott szalonna zsírját. Ha megsült, a pörcöket szedd ki, a visszamaradt zsírra pedig dobd rá a hagymát. Párold üvegesre, majd jöhet rá a felszeletelt paprika, paradicsom és gomba. Szórd meg sóval, borssal és pirospaprikával, és párold addig, amíg összeesik. A húsból formázz gombócokat, és add a gombához. Ha szükséges, önts még rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, és lefedve, negyedóra alatt főzd puhára.

Amikor a gombócok megfőttek, szedd ki őket a szaftból. A tejfölből és a lisztből készíts habarást, ezzel sűrítsd be a mártást. Szórd meg aprított petrezselyemmel, majd tedd vissza bele a gombócokat és a kisült szalonnát is.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések