A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Baj van? Súlyos betegséget terjesztő állatot találtak Magyarországon – mégpedig itt!


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma veszett állatot talált. Egy kutyával verekedő róka esetében állapították meg a betegséget, Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyében. 

Megosztom a cikket

Azt írják, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

2023. szeptember 6-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Magosliget községben egy róka és egy kutya összeverekedett, a dulakodás során meghalt rókánál a Nébih laboratóriuma igazolta a veszettséget. Az esetről, és annak részleteiről a Nébih azonnal értesítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK), valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet (WOAH) is – áll a Nébih oldalán.

Az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol számos járványügyi intézkedés – többek között fokozott felügyelet – elrendelését kezdeményezte a hatóság, ugyanis már  tavaly ősszel veszett róka és veszett kóbor kutya egyedeket észleltek a térségben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elrendelt intézkedéseket a Nébih mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.

Mit jelent a veszettség? Veszélyes?

A veszettség a Rabies lyssa nevű vírus okozta zoonotikus neuroinvazív fertőző betegség, ami agy- és gerincvelőgyulladást okoz emlősökben.

Veszettség ellen nem vakcinázott emberben nagyon ritka kivételtől eltekintve halálos kimenetelű betegség.

Az idegrendszeri tünetek kialakulása előtt ún. poszt-expozíciós sorozatoltással meggátolható a betegség kifejlődése. Az idegrendszeri tünetek kialakulása után intenzív ellátás szükséges, a Milwaukee-protokoll segítségével. Az első veszettség elleni védőoltást Louis Pasteur 1885-ben mutatta be – írja a Wikipedia.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések