A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Mi Hazánk szerint a Carson Coma nevű LMBTQ-zenekar nem érdemel állami támogatást


Dócs Dávid, a Mi Hazánk politikusa arról kérdezte Csák Jánost, a kultúráért is felelős minisztert, hogy tervezik-e a továbbiakban is anyagi támogatásban részesíteni a Carson Coma zenekart, ami az elmúlt években közel 10 millió forint állami támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alapból. 

Dócs azért kérdőjelezte meg a támogatást, mert a Carson Coma együtt lépett fel a Böiler frontemberével, a Böilernek pedig van egy „Rendőrökön bosszút állni” című dala, amiből Dócs a következő részletet idézte:

„Jó volna egyszer bosszút állni, / Rendőrökbe késtszurkálni. / Gyűrűs kézzel pofán baszni, / Dögöljön meg mind!”.

A Mi Hazánk politikusa ezt összekapcsolta azzal, hogy Budapesten januárban megöltek egy rendőrt, februárban pedig antifa bűnözők tömegesen támadtak magyarokra. Szerinte ezek fényében különösen érthetetlen, hogy a kormány anyagi támogatást biztosított egy rendőrgyilkosságra felbujtó énekessel együtt fellépő zenekarnak.


Csák János helyett államtitkára, Vitályos Eszter válaszolt, aki közölte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 30 éve működik elkülönített állami pénzalapként, és döntési mechanizmusa a társadalmi részvétellel kialakított kollégiumi rendszeren alapszik. Elmondta, hogy a támogatások az ötöslottó-játékadó 90 százalékából, valamint a szerzői- és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezelésére vonatkozó törvény rendelkezései alapján a közös jogkezelők által kulturális célú felhasználásra átadott jogdíjbevételekből jön össze.

A Carson Coma ebből az elmúlt években összesen 10 500 000 forint támogatást kapott.

A Böilerrel kapcsolatban pedig annyit válaszolt, hogy „a zenekar számának idézett szövegével kapcsolatban határozott álláspontja, hogy senkitől nem elfogadható magatartás az uszítás, sem a művészetben, sem sporteseményeken, sem a társadalmi életben”. Ehhez hozzátette, hogy „a kérdése tehát bizakodással tölt el, és pártja jövőbeli magatartásának irányaként értelmezem”.

A Carson Coma a hungarofób David Pressman, amerikai nagykövet házibuliján is megjelent.


A zenekar hamarosan az MVM Dome-ban léphet fel - katt ide!

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések