A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kanadai parlament elnöke sajnálja az ukrán náci SS-veterán ünneplését


Anthony Rota, a kanadai alsóház elnöke bocsánatot kért, amiért tisztelgett egy ukrán férfi előtt, aki a második világháborúban Adolf Hitler Waffen SS-csapatában szolgált, és “ukrán és kanadai hősnek” nevezte őt. 

A 98 éves Jaroszlav Hunka, az 1. galíciai SS-hadosztály egykori tagja pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatásakor álló ovációban részesült az ülésteremben. Az esetet kanadai zsidó csoportok is hevesen bírálták.

“Szeptember 22-én, pénteken, az ukrán elnök beszédét követő felszólalásomban felismertem egy személyt a karzaton” – áll Rota vasárnapi közleményében.

“Ezt követően újabb információk jutottak a tudomásomra, amelyek miatt megbántam ezt a döntésemet”.

Anélkül, hogy név szerint megemlítette volna Hunkát, Rota megismételte, hogy az ukrán férfi az egyik választópolgára volt.

“Különösen a legmélyebb bocsánatkérésemet szeretném kifejezni a kanadai és a világ zsidó közösségeinek. Teljes felelősséget vállalok tetteimért” – mondta.

A Simon Wiesenthal Központ Barátai nevű érdekvédelmi csoport szerint “hihetetlenül nyugtalanító, hogy a kanadai parlament felállt, hogy megtapsoljon egy olyan személyt, aki a Waffen-SS egyik egységének tagja volt, egy olyan náci katonai egységnek, amely zsidók és mások meggyilkolásáért felelős, és amelyet a nürnbergi per során bűnszervezetnek nyilvánítottak”. A Központ hozzátette, hogy “nem szabad félreértésnek lennie”, hogy az egység, amelyben Hunka szolgált, “elképzelhetetlen brutalitással és rosszindulattal” civilek megöléséért volt felelős.

Michael Mostyn, a B’nai Brith Canada, az antiszemitizmust dokumentáló civil szervezet vezérigazgatója “több mint felháborítónak” nevezte a Hunka előtti tisztelgést. Hozzátette, hogy

“nem fogadható el olyan bocsánatkérés, amely nem ad részletes magyarázatot a nyilvánosságnak arra is, hogyan történhetett ez demokráciánk szívében”.

A galíciai hadosztály túlélő tagjai és támogatóik évente felvonulásokat és gyűléseket tartanak Ukrajnában. Az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) tagjait, amelynek vezetői a második világháború korai szakaszában szintén együttműködtek a náci Németországgal, az ukrán hatóságok “szabadságharcosokként” ünneplik.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések