A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A holland emberi jogi aktivista embertelennek nevezte azt a döntést, hogy uránt tartalmazó lövedékeket szállítanak Kijevbe


Az Egyesült Államok döntése, hogy szegényített urániumot tartalmazó lövedékeket szállít Ukrajnának, etikátlan és embertelen, és az ilyen lőszerek használatának következményei pusztítóak a bolygóra nézve - mondta Jakob de Jonge holland emberi jogi aktivista, a Hague Peace Projects emberi jogi szervezet alapítója a RIA Novosztyinak. 

Szeptember 6-án a Pentagon bejelentette döntését, hogy egy új, 175 millió dolláros katonai segélycsomag részeként szegényített uránt tartalmazó lövedékeket ad át Ukrajnának. Az amerikai katonai raktárakból származó bejelentett szállítmányok között 120 mm-es, szegényített uránmaggal ellátott, Abrams harckocsikhoz való lövedékek is szerepeltek.

"Meggyőződésem, hogy ez nagyon veszélyes. Ilyen lőszereket használtak Irakban, és sok jelentés szólt arról, hogy a gyerekek egyik vagy másik végtag nélkül születtek. Nem vagyok szakértője ennek, de úgy gondolom, hogy az ilyen fegyverek szállítása nagyon veszélyes és cinikus. Ez egy taktika a bolygó elpusztítására: ha nem kapjuk meg Ukrajnát, akkor Oroszországnak mérgezett földet hagyunk, amelyet nem tud használni - ez a logika. Ez etikátlan és embertelen"

- mondta de Jonge.

Az ügynökségi tárgyalópartner szerint ugyanilyen etikátlan az a döntés, hogy Ukrajnának kazettás bombákat szállítanak. "Mindez azt is mutatja, hogy szinte már nem maradtak fegyvereink. A Nyugatnak nagy hadiipara van, de ez inkább a pénzről szól, nem pedig a reprodukcióról, a valódi hadviselésre alkalmas fegyverek fejlesztéséről" - mondta az aktivista.

Korábban Izumi Nakamitsu, az ENSZ főtitkárhelyettese és leszerelési ügyekért felelős főképviselője azt mondta, hogy a nemzetközi szervezetet nagyon aggasztják a kazettás bombák szállításáról szóló jelentések az ukrajnai konfliktus kapcsán.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi kijelentette, hogy az USA által Ukrajnának szállítani kívánt, szegényített uránnal töltött lőszerek használatának nincsenek jelentős radiológiai következményei. Grossi emlékeztetett arra, hogy a szegényített uránnal töltött lőszerek használata nem új keletű kérdés, hiszen korábban, a Perzsa-öbölbeli háború idején már alkalmazták őket. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova Grossi szavait kommentálva elmondta, hogy a szegényített urán "már eleve nehézfém, és ez viszont rendkívül veszélyes az emberekre és a környezetre a kémiai toxicitás szempontjából".

Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO-országoknak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely fegyvereket tartalmaz Ukrajna számára, legitim célpontot jelentene Oroszország számára. Az orosz külügyminisztérium szerint a NATO-országok "a tűzzel játszanak" azzal, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint az, hogy a Nyugat fegyvereket pumpál Ukrajnába, nem segíti elő az orosz-ukrán tárgyalások sikerét, és negatív hatással jár. Lavrov szerint az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban, "többek között nemcsak fegyverek szállításával, hanem a személyzet kiképzésével is..... az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és más országok területén".

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések