A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A francia jobboldal megerősítette többségét a szenátusban


Franciaországban a részleges szenátusi választásokon az ellenzéki jobboldal megerősítette a többségét, a kormánypárti frakció kisebb lett, míg Marine Le Pen pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek három szenátorral sikerült visszatérnie a felsőházba. 

„A szenátus továbbra is a demokrácia alapvető ellensúlya lesz” – jelezte vasárnap este közleményében Gérard Larcher, a szenátus elnöke.

A szenátusi többség, amelyet a jobboldal és centrista szövetségesei alkotnak, megerősödött

– értékelte az eredményt Bruno Retailleau, a jobbközép Köztársaságiak (LR) szenátusi frakcióvezetője. „Az LR marad nagyon messze a legjelentősebb csoport” – tette hozzá.

Az LR az eddigi 145 fős többségét 151-re tudta növelni, amelyhez az abszolút többséget a centristák csoportjának támogatásával tudja biztosítani.

A parlament jobboldali többségű felsőháza 348 tagjának csaknem felét választották újra vasárnap hat évre:

170 szenátort 1829 jelölt közül, a százból 38 európai megyében és hat tengerentúli területen (Guadeloupe, Martinique, Réunion, Mayotte, Új-Kaledónia, valamint Saint-Pierre és Miquelon).

Emmanuel Macron államfő 2016-ban alapított pártjának 24 fős frakciója tovább zsugorodik.

Bruno Retailleau szerint az eredmény „újabb vereség a köztársasági elnöknek”.

Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés három helyet tudott megszerezni.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések