A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A 80 éves Szántó Imrét ma is az amatőr boksz jövője izgatja


Ő volt az edzője az olimpiai bajnoki címig jutó Kovács Istvánnak. Szántó Imre, az örök boksztréner, akit a 80. születésnapján is az amatőr boksz jövője izgat - írja a Mandiner. 

Szántó Öcsiként lett közismert, de Szántó Imre a becsületes neve. És immár 80 éves. A telefonja folyamatosan csörög, egykori tanítványai hívják jókívánságokkal. Kovács Kokó például már napokkal korábban felköszöntötte. 

A ma már nyugdíjasként élő tréner azt mondja, jó ez a születésnap, szép, kerek, de sokkal fontosabb, hogy az amatőr boksz bajban van. 

„Meggyőződésem, mi, edzők tehetünk róla, hogy az amatőr ökölvívás ott van, ahol van, s elképedve hallom, hogy olyan vélemények is elhangoznak, hogy idővel kikerülhet a nyári olimpia programjából. Nagy csapás lenne a sportágnak”

 – mondja Szántó Imre, majd hozzá teszi, a boksz egy igazi, jellemformáló sportág, ő pedig aggódik a jövőjéért.

Mint korábban nyilatkozta az amatőr ökölvívásnak a profi boksz volt a sírásója. El is árulta, miért gondolja így: 

„A profi boksz hozta el az amatőr szakág hanyatlását. Nem az, amit Kokó és Madár képviselt, sajnos a harmadosztályú profi boksz beszivárgott Magyarországra, és elvitte az amatőr versenyzőket. Szakmailag komoly krízisbe került a sportág. Ha valaki megnézni Muhammad Alit régi filmfelvételeken, jó lábmunkával, előkészítő ütésekkel dolgozott fénykorában. Az amatőr ökölvívás is ilyen volt. Benne van a vívó szó. Ami most folyik, az teljesen más. A mostani ökölvívás egy nagy rohanás, taktika, lábmunka, előkészített ütések nélkül” 

– összegzett a tréner, aki 1943-ban beleszületett a bokszba. 

Papp Lacival a Honvéd edzőtermében a hatvanas években

Szó szerint, hiszen az édesapja négyszeres magyar bajnok volt a harmincas években, később pedig eredményes edző. 

„Már öt-hat évesen ott ugrabugráltam a ring környékén a fater mellett” 

– emlékezik a születésnapos, akit fiatalon komoly családi tragédia ért, elhunyt az édesanyja, és ott maradtak az édesapjával és a két nővérével. 

A boksz tehát adta magát, arra a kérdésre pedig, hogy mi lett volna a hivatása, ha nem jön az ökölvívás, a következőket válaszolta: 

„Jött, nem volt kérdés, hogy jön. Habár híradástechnikai és műszaki technikumba jártam, természetes volt, hogy ez a sport lesz az én világom.” 

Az is adta magát, hogy bokszedző lesz, és nem bánta meg. Számtalan sikeres tanítványa közül Kovács István vitte a legtöbbre, egészen az olimpiai bajnoki címig. Szántó Imre szerint Kovács Kokó volt a legtehetségesebb tanítványa, de kellett a sikerhez az is, hogy céltudatos és alázatos volt a tréningeken és a ringben. 

Szántó Imre ma is kijár megnézni egy-egy jobb bokszmeccset, de leginkább otthon van. A feleségével 1967-ben házasodtak, s ma már két unokájuk is van a lányuktól. 

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések