A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Washington Post: Az elmúlt években rendszeresen visszaéltek a magyar útlevelekkel


A botrány tovább eszkalálódik


A Washington Post szerint az elmúlt években rendszeresen visszaéltek a magyar útlevelekkel, csak 2018-ban 700 nem magyar állampolgárságú személynek volt magyar útlevele és hamis személyazonossági iratai, közülük pedig legalább 65 bejutott az Egyesült Államokba a vízummentességi programon keresztül – írta az RTL.hu.

Az Egyesült Államok két évről egy évre csökkentette a magyar útlevéllel rendelkezők Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi idejét. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.

Az üggyel részletesen foglalkozik a Washington Post hétfői cikke. Az amerikai lap szerint az elmúlt években rendszeresen visszaéltek a magyar útlevelekkel. A lap egy 2018-as belbiztonsági minisztériumi dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy öt évvel ezelőtt már 700 nem magyar állampolgárságú személynek volt magyar útlevele és hamis személyazonossági iratai, és közülük legalább 65 bejutott az Egyesült Államokba a VWP-n keresztül.

Ezzel kapcsolatban a lapnak egy név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztviselő azt mondta, hogy 2011 és 2020 között kiadott magyar útlevelekkel volt elsősorban ilyen gond. 2020 után a magyar kormány szigorított ugyan az ellenőrzésen, de nem tettek eleget az amerikai kérésnek, hogy a 2020 előtt kibocsátott útleveleket ellenőrizzék. A kormányzati tisztviselő szerint a magyar kormány tudott arról, hogy az USA belbiztonságára veszélyes bűnözők éltek vissza a magyar hatóságok által kibocsátott úti okmányokkal.

„Nagyon súlyos biztonsági sérülékenységet jelent, hogy több százezer útlevelet adtak ki bármiféle komolyabb személyazonossági igazolás megkövetelése nélkül” – fogalmazott a Washington Postnak nyilatkozó tisztviselő.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések