A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több száz migránst lőttek le Szaúd-Arábia határánál


Köztük sok etiópiai állampolgárt, akik a háború sújtotta Jemenen keresztül jutottak el Szaúd-Arábiába.

A Human Rights Watch új jelentése szerint a szaúdi határőröket vádolják a jemeni határnál történt tömeges migránsöléssel – olvasható a BBC-n.

A jelentés szerint 

több száz embert lőttek agyon, köztük sok etiópiai állampolgárt, akik a háború sújtotta Jemenen keresztül jutottak el Szaúd-Arábiába.

Szaúd-Arábia korábban visszautasította a rendszeres gyilkosságokra vonatkozó vádakat – tette hozzá a portál.

Beszámoló egy érintettől

A Human Rights Watch (HRW) jelentése szemléletes vallomásokat tartalmaz a migránsoktól, akik szerint a szaúdi rendőrök és katonák folyamatosan lőttek rájuk, és néha robbanófegyverekkel is célba vették őket Jemen és Szaúd-Arábia zord északi határán.

A BBC által külön megkeresett migránsok rémisztő éjszakai átkelésekről számoltak be, amelyek során etiópok nagy csoportjait, köztük sok nőt és gyermeket is tűz alá vettek, amikor megpróbáltak átkelni a határon, hogy munkát keressenek az olajban gazdag királyságban.

„A lövöldözés csak folytatódott és folytatódott” 

– mondta a 21 éves Mustafa Soufia Mohammed a BBC-nek. Azt is elmondta, hogy 45 fős migránscsoportjából néhányan meghaltak, amikor tűz alá kerültek, amikor tavaly júliusban megpróbáltak átosonni a határon.

„Először észre sem vettem, hogy meglőttek”

– mondta. Így folytatta:

„Amikor megpróbáltam felállni és járni, a lábam egy része nem engedelmeskedett nekem”.

Veszélyes vállalkozás

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete szerint évente több tízezer ember kísérli meg a veszélyes utat, hogy Afrikából Jemenig tengeren átkeljen, majd továbbutazzon Szaúd-Arábiába. Emberi jogi szervezetek szerint sokakat bebörtönöznek és megvernek útközben.

A tengeri átkelés elég veszélyes. A múlt héten több mint 24 migráns eltűnését jelentették, miután Dzsibuti partjainál hajótörést szenvedtek.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések