A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szíven szúrta a tolvaj a hős budapesti családapát


Mennyit ér egy ember élete? Vajon meddig mehetünk el, érdemes-e kockára tennünk a saját épségünket, hogy megállítsunk egy bűnözőt? – olvasható a blikk.hu-n megjelent cikkben.  

Másfél évvel a szörnyű gyilkosság után bíróság elé állították azt a férfit, aki a nyílt utcán halálra késelt egy családapát tavaly január 16-án. B. Krisztiánt megbilincselve vezették a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe csütörtök délelőtt, ahol az előkészítő ülésen döntöttek a sorsáról. Az elegáns, kockás ingben megjelenő férfi első ránézésre nem tűnt agresszívnak, többször is elsírta magát.

Teljes beismerés esetén „megúszhatta” volna kilenc év börtönnel, de ő nem fogadta el az ügyészség ajánlatát, s nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, a tárgyalássorozat így november végén folytatódik.

Az emberöléssel vádolt férfi egy XVI. kerületi munkásszállón lakott, ahonnan az ominózus napon este sétálni indult. Egy közeli lakótelepre érve a társasház erkélyén meglátott egy horgászzsákot, amelyből magához vett egy halkiemelő hálót. Nagy Sándor az egyik szomszédos lakás erkélyéről kiszúrta a lopást, ezért lement az utcára, hogy kérdőre vonja a férfit. Mire leért, a tolvaj már eltűnt, és a horgászhálót is eldobta. A hős édesapa ekkor felszólt a lakásuk erkélyén lévő feleségének, hogy értesítse a rendőrséget, majd a szökevény után eredt. Többször felszólította, hogy álljon meg, de ő ennek nem tett eleget. Amikor utolérte, a nagy darab férfi elővett egy kést, és rászólt, hagyja őt békén, különben megszúrja. A későbbi áldozat válaszul arcon ütötte a férfit, aki erre mellkason, szívtájékon szúrta őt, amitől a kórházba szállítása követően életét vesztette. A zsaruk 38 órával később fogták el a gyilkost, aki a kihallgatásán mindent beismert.

A rövid tárgyalás végén a gyilkos oldalra fordult, és az áldozata özvegyéhez, Nagy Renátához szólt. – Bocsánatot szeretnék kérni a családtól – mondta halkan. – De miért tetted? Miért nem verekedtél inkább? Elhiszem, hogy Sanyi is hibás volt, hogy utánad ment, de miért szúrtál? – szegezte oda a kérdéseket az özvegy sírva a férje életét kioltó Krisztiánnak. – Azért, mert én sosem verekedtem – jött a meglepő válasz. – Miért volt nálad kés egyáltalán? – így az asszony. – A táskámban volt, bocsánatot kérek – felelte a férfi. Néhány másodperces drámai csend után mindketten elsírták magukat. Közben a gyilkos nagyobbik fia és a szülei is a szemüket törölgették a padsorban.

Az özvegyen maradt asszony szerint a bocsánatkérés csak színjáték volt. Bár nem lett volna kötelező eljönnie a mostani tárgyalásra, mindenképp szembe akart nézni férje gyilkosával.

– Aznap korcsolyázni voltunk Csepelen a gyerekekkel, este pedig engem is kihívott Sanyi az erkélyre, hogy valaki matat a szomszédnál.

A párom rászólt, majd utánament. Mire leértem, a férjem már visszafelé botorkált, és pont előttem esett össze, a feje a lábamhoz ért. Próbált beszélni, megszorította a kezemet, de hang már nem jött ki a torkán. Még elbúcsúzni sem tudtam tőle.

Két család életét tette tönkre Krisztián, azt kívánom, számoljon el a lelkiismeretével, ha tud – sírta el magát Renáta. A gyerekek még mindig nem tudják elfogadni, hogy elveszítették az apjukat, de a nőben sem tudatosult még. Máig várják őt haza…

Az áldozat és gyilkosa egyébként kísértetiesen hasonló életutat jártak be: egy évben születtek, mindketten Kárpátalján nőttek fel, egymástól mindössze hét kilométerre, két gyermekük van, s mindketten kőművesként dolgoztak Magyarországon. A gyilkosság óta kiderült, távoli rokonságban is álltak egymással: Sándor kisebbik gyermeke keresztapjának az édesanyja a gyilkos keresztanyja is egyben. Tíz éve pedig még ugyanabba az esküvőbe is hivatalosak voltak...

Nem kell közbelépni

– Közkeletű tévedés, hogy kötelessége az embernek feljelentést tennie, ha akárcsak a legkisebb bűncselekményről is tudomást szerez. Persze néhány súlyos esetnél, például pénzmosás, vagy terrorcselekmény esetében már az is bűncselekménynek számít, ha elmulasztjuk a bejelentését, de lopásnál egyáltalán nincs így – magyarázta Tran Dániel ügyvéd. Hozzátette: mások vagy saját javaink védelme érdekében fel lehet lépni, a törvény ezt valamilyen mértékben még védi is, de a tett könnyen átfordulhat önbíráskodásba.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések