A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szijjártó Bledben: Aki békét akar, azt mindjárt egyből Putyin barátjának nevezik


„Észszerű reformokra van szükség az Európai Unióban, a bővítést fő prioritásként kell kezelni, a nyugat-balkáni államokat minél előbb fel kell venni” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szlovéniában, a bledi fórumon, ahol olyan tagjelölt országok vettek részt, mint Moldova, Albánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia vagy Bosznia-Hercegovina. 

Szijjártó szerint az új tagok megerősítenék a közösséget.

Szijjártó a bledi panelbeszélgetésen arról beszélt, hogy az EU nincs jó formában manapság, szerinte ugyanis sokat gyengült a biztonság, a gazdaság és az energiaellátás garantálásának területén is, és ez az „elhibázott vagy elmaradt döntések” miatt jött létre.

Az ukrajnai háborúról Szijjártó azt mondta, hogy „különösen súlyosak a negatív következmények”, ráadásul magyarok is halnak meg a harcokban. Szijjártó úgy látja, ennek ellenére szerinte az EU külügyi tanácsa nem képvisel „békepárti” álláspontot.

„Ha valaki kiáll az azonnali tűzszünet és béketárgyalások mellett, akkor rögtön elítélik, és orosz kémnek, a Kreml propagandistájának, Putyin barátjának bélyegzik” – húzta alá Szijjártó. Beszélt arról is, hogy Kína már erősebb az EU-nál, ezzel kapcsolatban pedig megemlítette, hogy kockázatosnak tartaná az európai-kínai gazdasági kötelék elvágását.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke arról beszélt hétfőn Szlovéniában, hogy az EU-nak készen kell állnia arra, hogy 2030-ra új tagállamokat fogadjon be: „úgy gondolom, 2030-ra készen kell állnunk a bővítésre”, fogalmazott. Szijjártó erre azt mondta:

„Tegnap 2030-at hallottunk. Rendben, de miért nem holnap? Mi tart vissza bennünket attól, hogy azt mondjuk, most kell felvenni minden nyugat-balkáni tagjelöltet az EU-ba ahelyett, hogy várnánk 2030-ig?”

A miniszter végül kifejtette, hogy a Nyugat-Balkánnal szerinte az EU erősebb lenne. Szijjártó Péter végül kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy jelenleg az Európai Uniónak nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint fordítva, ezért sem tűr halasztást az előrelépés a csatlakozási eljárásban. Bírálta Szijjártó azt is, hogy Bulgária és Románia nem léphetett be a schengeni övezetbe.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések