A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Robert C. Castel: Az oroszok már megnyerték ezt a háborút


Abból, hogy Putyin durván elszámította magát még nem következik, hogy Oroszország nem képes nyerni – írja a biztonságpolitikai szakember.


„Nincs abban némi ellentmondás, hogy miközben a fél világ meg van győződve arról, hogy Putyin elszámította magát, ön ennek ellenére az oroszok nyerő helyzetéről beszél?

A két megállapítás között nincs logikai összefüggés. Abból, hogy Putyin durván elszámította magát még nem következik, hogy Oroszország nem képes nyerni. Lehet, hogy meglepően hangzik, de az oroszok már megnyerték ezt a háborút. Legalábbis saját nézőpontjukból sikeresek. Mi is volt Putyin eredeti célja?

Az, hogy minden áron megakadályozza Ukrajna NATO-tagságát. s ugye, amíg Kijev a szervezet kapuin kívül áll, addig Moszkva többé, kevésbé elégedett. A NATO éppen a napokban adott egy jól érthető és hallható „nem” választ Zelenszkij elnöknek.

Ukrajna a háború nélkül talán már NATO-tagja lenne?


Ukrajna a háború kitörése előtt már de facto a NATO tagja volt. Egyre közelebb és közelebb került a nyugati érdekszférához, az oroszok joggal aggódtak, hogy hamarosan NATO - vagy éppenséggel amerikai csapatok állomásoznak majd a szomszédos országban.

S ezzel kijev alighanem védettséget szerzett volna magának, mert az oroszok nem akartak közvetlen konfliktust vállalni a NATO-val. Vagyis az ő szempontjukból az utolsó pillanatokban léptek »hadi ösvényre«. Az, hogy ez valóban így volt, az egyáltalán nem biztos, lehet, hogy mindez egy opportunista kalandorvállalkozás volt, vitatkozni is lehet ezzel, de a saját narratívájuknak megfelelő lépéseket tettek.

Egy háború megértéséhez érdemes mindkét fél szemszögéből vizsgálni a dolgokat. az, hogy mi mit gondolunk erről, az mellékes, sokkal fontosabb, hogy mit gondolnak az oroszok és az ukránok.” – vélekedik Robert C. Castel, akinek interjúját a Mandiner szemlézte.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések