A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Republikon: A Fidesz népszerűségét semmi nem tudja megtépázni

 


Alább közöljük a friss kutatást, amit a Telex közölt, változtatások nélkül.

Uborkaszezonban háttérbe szorul a közélet, a pártpreferenciákban sem történt nagy elmozdulás. A Fidesz–KDNP népszerűsége valamelyest csökkent júliusban, míg a DK és a Mi Hazánk minimálisan növelni tudta a támogatottságát – derült ki a Republikon Intézet július 14. és 25. között készült pártpreferencia-kutatásából, amely eredményeit a Telex közli elsőként.

A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség és a pártválasztók körében is 2-2 százalékponttal csökkent júliusban az egy hónappal korábbi adatokhozképest. A Republikon felméréseiben

az elmúlt fél évben nem volt ilyen alacsony szinten a Fidesz népszerűsége.

A közvélemény-kutató intézet elemzése szerint az utóbbi időszakban több olyan intézkedést is hozott a kormány, ami szerepet játszhatott ebben a csökkenésben. Június végén jelentették be, hogy kivezetik az élelmiszerárstopot, a babaváró hitel összegét a jövőben már csak a 30 évesnél fiatalabb anyák vehetik igénybe, és január 1-jétől megszűnik a városi csok. Július elején fogadták el a pedagógusok státusztörvényét, miközben a gazdasági nehézségeken továbbra se tudott úrrá lenni a kormány: júniusban még 20,1 százalék volt az infláció, az élelmiszerek 29,3 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban.

Mindezek ellenére a teljes népesség közel harmada (31 százalék) a Fideszre szavazna, míg a biztos pártválasztók körében 46 százalékon állnak a kormánypártok. Ez jól jelzi, hogy Orbánék támogatottságát a gazdasági nehézségek sem tudják jelentősen megtépázni.

A Republikon elemzése szerint kampányidőszakon kívül amúgy is jellemző, hogy a kormánypárt támogatottsága csökken, majd a választáshoz közeledve növekszik. A Fidesz háza táján valószínűleg nem kell izgulni, a jövő júniusi EP- és önkormányzati választásig még rengeteg idő van.


DK-erősödés, Mi Hazánk–Momentum-verseny a dobogóért

Az ellenzék a gazdasági megszorításokból sem tudott eddig igazán profitálni. A Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága az utóbbi hónapokban kismértékben visszaesett,

júliusban azonban 1 százalékkal erősödtek a teljes népesség, 2 százalékkal pedig a pártválasztók körében.

A DK hónapok óta minden mérésben stabilan az ellenzék legerősebb pártja, a Republikon felmérése szerint a teljes népesség 13, a pártválasztók 18 százaléka szavazna a pártra.

Gyurcsány Ferencék mögött holtversenyben a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom következik. Előbbi támogatottsága nem változott az elmúlt hónapban, továbbra is a teljes népesség 6, a pártválasztók 9 százaléka szavazna a pártra. A Mi Hazánk támogatottsága hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal növekedett a teljes népesség és a pártválasztók körében is.

A Republikon elemzése szerint kisebb kilengések jellemzik az elmúlt időszakban a Mi Hazánk népszerűségét, és a párt nem tudta stabilan megszólítani a tavalyi választás után kiábrándult ellenzéki szavazókat sem.

Egy nap alatt összedobták a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 13 millió forintos ÁSZ-büntetését, a párt támogatottsága azonban a teljes népesség körében 1 százalékkal csökkent a júniusi adatokhoz képest, míg a pártválasztók körében változatlanul a parlamenti küszöb felett, 6 százalékon áll. Az MSZP támogatottsága nem változott, a párt a teljes népesség 4, a pártválasztók 5 százalékának támogatására számíthatna egy mostani választáson.

A Republikon júliusi felmérése szerint nem jutna be önállóan a parlamentbe egy most vasárnapi választáson az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd. Az LMP támogatottsága a teljes népesség körében változatlan, a pártválasztók körében 1 százalékponttal – pont a bejutási küszöb alá – csökkent, a Jobbik népszerűsége nem változott, 4 százalékon áll a pártválasztók körében. A Párbeszédre továbbra is a teljes népesség és a pártválasztók 2-2 százaléka szavazna.

A bizonytalanok aránya továbbra is magas: 28 százalék volt júliusban. Ez egy százalékponttal magasabb, mint egy hónappal korábban, és azt jelzi. Szűk egy évvel az EP-választások előtt tehát a választók több mint negyedének még nincs preferált pártja.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült július 14–25. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: ± 3,2 százalék.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések